Ali Genç


YÖNETİCİLİK VE İDARECİLİĞİN FARKIYLA AKIBETLERİ!

YÖNETİCİLİK VE İDARECİLİĞİN FARKIYLA AKIBETLERİ!


   Sakın ola ki kimse öküz altında buzağı aramasın!

   Çünkü yazının ilerleyen satırlarında geçmişten bazı örnekler versem de bu yazıdaki yöneticilik ve idarecilik anlatılırken kast edilen özel bir şahıs yoktur.!

  Eskilerin tabiriyle idareyi maslahatta her zaman idarecilik yapanlar hizmet verdiklerinin işlerini kolaylaştırıp kamudan en iyi hizmeti en kısa zamanda ve bu hizmetin bir mali değeri var ise bunun en uygun bedelle karşılanmasını sağlayan ve dolayısıyla hizmet alanları memnun edendir.!

  Dolayısıyla hizmet vereninde öncelikle aldığı maaşı hak etmesinin yanında bakmakla yükümlü olduklarına helal rızık götüren içtiği suyu ve solduğu havayı da hak etmenin kalp rahatlığı içinde olur.

   Çünkü idarecilik yapanda belirlenen kanun ve yönetmelikler ile genelgeler çerçevesinde hizmet etmiş olsa da bunları olabildiğince kamu yararına yorumlar.

  Yani hizmet ederken katı kanun, yönetmelik ve genelgeler arkasına saklanmaz.

   İnisiyatif kullanır,  idare eden, uzlaştıran ve alternatif bulan gereğinde kamuyu zarar sokmayacak şekilde risk alır.

   Mesai saatleri kalıpları içine kendisini hapsetmez.

   Emrindekilerinde hizmet ederken mesai kalıpları içine girip “Mesaim bitti, kanun böyle diyor, yönetmelik böyle diyor, genelge böyle diyor” ların arkasına da izin vermez.

   Bundan dolayı da başarılı olur.

  Bu konuda ilk örnek çok partili sisteme geçilmesinden sonra milletin bağrına bastığı Şehit Başbakan Menderes ve 1974 Kıbrıs Barış Harekâtını da gerçekleştiren Başbakan Ecevit ile Başbakan Yardımcısı Erbakan oldu.

   MSP hükümeti ile koalisyonda risk alan inisiyatif kullanan Ecevit maalesef daha sonra 28 Şubat Cuntasının baskıları ile onların dümen suyuna girerek idarecilik yerine yöneticiliği tercih etti.

   Günümüzde ise idarecilikle artıları çok, eksileri artılarına göre daha az olan artılarının çokluğunu iradesini kullanarak başaran Cumhurbaşkanı Erdoğan buna somut örnektir.

YÖNETİCİ KANUN, YÖNETMELİK -GENELGE ARDINA SAKLANAN, BÜROKRATLARIN YÖNLENDİRDİĞİ RUTİNİ YAPANDIR!

   İdarecinin inisiyatif kullanması, kanun, yönetmelik ve genelgelerin yorumunu vatandaşın lehine göre yapmasının aksine yönetici katı kuralcı olarak kanun, yönetmelik ve genelgeleri öne sürerek adil ve başarılı idarecilerin millete hademe olmasının aksine vatandaş üstünde  kamu hakimiyetini savunan buna da kanun, yönetmelik ve genelge ardına  saklanarak yapan rutinden öteye geçmeyen görevi de hayatı  gibi vasat olandır.

  Yine yönetici kalıplaşmış sistemin dışına asla çıkmaz makamındaki görevi boyunca işten eve gidip haftayı, ayı, yılı ve nihayetinde emekliliğini bekleyen vasat bir hayat sürer.

   Tüm işlerde kendisine bağlı olanların parafını gördüğü evrakı imzalar.

   Kendisinin iradesi olmadığından icraatları kendisine bağlı bürokratların yönlendirmesi planlamasının konu mankenidir.

İDARECİ GÖNÜLLERDE TAHT KURAR,YÖNETEN GÖREVİ BİTİNCE  KAĞIT GİBİ BURUŞTURULUP KENARA ATILIR!!!

    Tarihçi değilim, fakat özelde Aksaray tarihi ve milletimizin tarihini genelde ise insanlık tarihini  her fırsatta okurum.

 Okuduklarımdan görevi boyunca idarecilik yapmayanların emrindekilerin sözüm ona rutinlerinin konu mankenliğinden öteye gidemediği ve yakasını emrindekilerin ellerine verip onların maskarası olan nice örneklere rastlanılır.

   Bunu 66 yıllık ömrüm ve 48 yıllık mesleğimde de çokça gördüm

    Bunlar makamdayken etraflarında pervane dönenler işleri bitince allemi cihan ilan ettiklerini “Kral öldü ,yaşasın yeni kral” tabirindeki gibi bir anda terk edip bir kağıt gibi buruşturup kenara atarlar.

    Kadim tarih boyunca  idarecilikle halka hizmeti Hakkın rızası için yapanlar ise mevki ve makamından ayrıldıktan sonrada emrindekilerin  sağ duyuluların tamamıyla birlikte milletinde gönlünde, sofrasında baş köşeye sahipken kendilerine olan sevgileri hayatları boyunca hatta Hakka yürümelerinden onlarca  ile  yüzlerce yıl geçse de devam eder.

    Tüm atanmış ve seçilmişlerin gerçek manada bir idarecilikle Hakkın rızası için milletin gönlüne girerek dualarını almaları ,hiç kimseye faydası olmayan yöneticilikten ve  konu mankenliği ile maskaralıktan kurtularak amel defterlerini kapatmayacak sadakayı cariyeler işlemeleri dileğiyle.

     Rabbim yar ve yardımcımız olsun.

    

 

 

  • Pazar 30.4 ° / 16.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 31.6 ° / 17.7 ° Güneşli
  • Salı 30.9 ° / 17.9 ° Güneşli
  • BIST 100

    10471,30%0,76
  • DOLAR

    32,75% 1,53
  • EURO

    35,02% 0,53
  • GRAM ALTIN

    2458,98% 2,86
  • Ç. ALTIN

    3891,52% 0,75

Aksaray

16.06.2024

  • İMSAK 03:23
  • GÜNEŞ 05:13
  • ÖĞLE 12:50
  • İKİNDİ 16:44
  • AKŞAM 20:17
  • YATSI 21:58
Aksaray da Vatandaş Sahte Para Ve Dolandırıcılık Konusunda Uyarıldı Aksaray da Vatandaş Sahte Para Ve Dolandırıcılık Konusunda Uyarıldı
Aksaray jandarması 6.750 kg bandrolsüz kıyılmış kaçak tütün ele geçirdi Aksaray jandarması 6.750 kg bandrolsüz kıyılmış kaçak tütün ele geçirdi
VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ MAHKÛMLARA TATLI İKRAMI YAPTI. VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ MAHKÛMLARA TATLI İKRAMI YAPTI.
AKSARAY BELEDİYESİNDEN BAYRAMDA ÜCRETSİZ ULAŞIM AKSARAY BELEDİYESİNDEN BAYRAMDA ÜCRETSİZ ULAŞIM
ZABITA EKİPLERİ KURBAN BAYRAMI ÖNCESİNDE FIRIN VE MARKETLERDE DENETİMLERİNİ ARTIRDI ZABITA EKİPLERİ KURBAN BAYRAMI ÖNCESİNDE FIRIN VE MARKETLERDE DENETİMLERİNİ ARTIRDI
50 METRELİK BULVAR’IN BAĞLANTI YOLUNDA ORTA REFÜJ VE KALDIRIM ÇALIŞMASI BAŞLADI 50 METRELİK BULVAR’IN BAĞLANTI YOLUNDA ORTA REFÜJ VE KALDIRIM ÇALIŞMASI BAŞLADI
ASÜ VETERİNER FAKÜLTESİ BU YIL 43 MEZUN VERDİ ASÜ VETERİNER FAKÜLTESİ BU YIL 43 MEZUN VERDİ
ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİNDE “GELECEĞİ YAZ” KURSLARI BAŞLIYOR ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİNDE “GELECEĞİ YAZ” KURSLARI BAŞLIYOR
TÜRKİYE İNTERNET GAZETECİLER DERNEĞİ (TİGAD) GENEL BAŞKANI OKAN GEÇGEL’DEN TASARRUF TEBDİBİRLERİNDEKİ MEDYA KISITLAMALARINA SERT TEPKİ! TÜRKİYE İNTERNET GAZETECİLER DERNEĞİ (TİGAD) GENEL BAŞKANI OKAN GEÇGEL’DEN TASARRUF TEBDİBİRLERİNDEKİ MEDYA KISITLAMALARINA SERT TEPKİ!
Aksaray da Meydana Gelen Trafik Kazasında 1 Kişi Hayatını Kaybetti 2 Kişi Yaralandı Aksaray da Meydana Gelen Trafik Kazasında 1 Kişi Hayatını Kaybetti 2 Kişi Yaralandı
DR. TURAN’IN KİTABI “AKADEMİK ALTIN KALEM” ÖDÜLÜ ALDI DR. TURAN’IN KİTABI “AKADEMİK ALTIN KALEM” ÖDÜLÜ ALDI
Aksaray da uyuşturucu ticareti yapan 2 kişi yakalandı Aksaray da uyuşturucu ticareti yapan 2 kişi yakalandı
Aksaray Muhtarlar Derneği Başkanı Fikret Dağ İç Anadolu Muhtarlar Federasyonu’ Yönetiminde Yeniden Görev Aldı Aksaray Muhtarlar Derneği Başkanı Fikret Dağ İç Anadolu Muhtarlar Federasyonu’ Yönetiminde Yeniden Görev Aldı
Dolu ve sağanak yağıştan etkilenen bölgelerde hasar tespit çalışmaları devam ediyor Dolu ve sağanak yağıştan etkilenen bölgelerde hasar tespit çalışmaları devam ediyor
Aksaray’da 25 Yıl Hapis Cezası Bulunan Şahıs Yakalandı Aksaray’da 25 Yıl Hapis Cezası Bulunan Şahıs Yakalandı