Abbas Satır


SİYASETİN DİLİ KÜFÜR OLMAMALI

SİYASETİN DİLİ KÜFÜR OLMAMALI


Yerel seçimlere az bir zaman kala siyasi partiler adaylarını belirledi ve sahaya çıkmaya başladı. Tüm kentlerde seçim çalışmaları sürerken ilginç olaylara da şahit oluyoruz. 31 Mart yaklaşırken başka  ilginç gelişmelerde yaşanacak.

Mevcut belediye başkanı iken yeniden aday gösterilmeyip, başka partiden aday olanlar ile aday  gösterilmeyip partisinden istifa edip küsenler yine çoğunlukta.

Geçmişte parti liderleri seçim meydanlarında birbirlerine küfür ederek değil, siyaset dilini iyi kullanarak düşünce ve projeleri etkili bir üslupla topluma anlatırlardı.

Şimdi ise siyasetteki şu örneklere bakar mısınız.  

Niğde'nin Hacıabdullah beldesinden belediye başkanı adayı gösterilen AKP'li Babaoğlan Altun, belde sakinlerini bir mekana toplayıp konuşma yapıyor. Elinde mikrofon olan ve ayağa kalkan Babaoğlan Altun, bilinmeyen bir  nedenle bölgenin jandarma komutanına ağıza alınmayacak küfürler sıralıyor. Toplantıya katılar Babaoğlan Altun’a tepki göstermesi üzerine Altun, “Hak etti” diyor. Bunu da sosyal medyada canlı olarak yayınlıyor.

Balıkesir Bandırma'dan aday olan AKP eski milletvekili Mehmet Cemal Öztaylan, tarla fiyatları üzerinden tartışığı vatandaşa "nah" çekiyor.

Konya'nın Cihanbeyli ilçesinde tekrar aday gösterilen Belediye Başkanı Mehmet Kale de vatandaşlara hitap ettiği sırada  birden sinirleniyor ve "Başka birisi olsa kapıyı üstüne kitler .....” ifadelerini kullanıyor.

“Hakaret fikrin düşmanıdır. Hakaretin olduğu yerde fikre yer yoktur” derler. Hakaret etmeden konuşamayanlar bilesiniz ki fikri olmayanlardır.

 Ama son yıllarda  siyasette küfürlü konuşmalara sık rastlıyoruz. Geçmiş dönemlerde Süleyman Demirel-Bülent Ecevit çekişmelerini hatırlıyorum. Birbirlerine küfür ettiklerini ağır sözler  sarfettiklerine  hiç şahit olmamıştım.

Süleyman Demirel gerçek bir siyasetçiydi. Birisine taktı mı yerden yere vurur, peşini hiç bırakmazdı. Ağızından küfür asla çıkmazdı. Daha önce de Ecevit hükümetine “Çankaya Hükümeti” adını takmış, başbakanken Ecevit’ten “hükümetin başı” diye bahsetmişti. Ama ne Özal, ne Demirel, ne de Ecevit birbirlerine saygısızlık etmemişlerdi. Aralarında sadece siyasi sürtüşmeler olmuştu. Çünkü hepsi de Türkiye Cumhuriyetine “özde” sahip çıkmış liderlerdi.

Başbakan Demirel her fırsatta Özal’ı eleştirip durdu. Resmi törenlerde gereken saygıyı gösterdi ama hiç yakın olmadı. Özal cumhurbaşkanı iken kendini tutamayıp işçi ücretleriyle ilgili bir görüş bildirmişti. Buna kızan işçiler de “Çankaya’nın şişmanı, işçi düşmanı” diye sloganlar atmışlardı. Kendi fikrine ve inançlarına uymayanlara dahi hoşgörüsüyle tanınan Turgut Bey bu laflara güldü geçti. Süleyman Demirel ise için için memnun olmuştur diyenler vardı.

Hata Süleyman Demirel yıllar sonra Ecevit için söylediği “Belki birbirimizin değerini anlamakta gecikmiş olabiliriz ama benim başbakan olarak görevlendirdiğim son isim Bülent Ecevit’tir. 2000 yılında cumhurbaşkanlığı görevim sona ererken bir dönem daha bu görevi yürütmemi isteyen Bülent Ecevit olmuştur.” demiş ve Demirel’in bu sözleri CHP’liler tarafından ayakta alkışlanmıştı.

Siyaset, toplumu yönetme gibi oldukça geniş ve karmaşık bir alandır.  O nedenle seçime katılmak isteyen partilerin yönetimle ilgili farklı anlayış ve projelere sahip olması gayet doğaldır. Seçim sürecini başarıyla tamamlamanın yolu, siyaset dilini iyi kullanarak düşünce ve projeleri etkili bir üslupla topluma anlatmaktan geçmektedir. Bu durum bilindiği halde, siyaset dilinin taraflar arası kutuplaşma ekseninde kırıcı ve incitici bir şekilde devam ettiği gazete, radyo ve televizyon yayınlarından, youtube, whatsapp, facebook, twitter ve instegram gibi sosyal medya paylaşımlarından anlaşılmaktadır.

  • Pazartesi 12.4 ° / 10.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 9.8 ° / 9.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 10.5 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Zonguldak

08.12.2025

  • İMSAK 06:27
  • GÜNEŞ 07:59
  • ÖĞLE 12:50
  • İKİNDİ 15:09
  • AKŞAM 17:30
  • YATSI 18:57
ESKİ CHP İL BAŞKANI FERDA BOZKURT’UN ONUR GÜNÜ ESKİ CHP İL BAŞKANI FERDA BOZKURT’UN ONUR GÜNÜ
Aksaray’da Ehliyetsiz ve Çekme Belgeli Araçla Trafiğe Çıkan Sürücüye 46 Bin Lira Ceza Aksaray’da Ehliyetsiz ve Çekme Belgeli Araçla Trafiğe Çıkan Sürücüye 46 Bin Lira Ceza
ASÜ’den Karapınar’a Yenilenebilir Enerji Teknik Gezisi; Öğrenciler Avrupa’nın En Büyük Güneş Enerji Santralini İnceledi ASÜ’den Karapınar’a Yenilenebilir Enerji Teknik Gezisi; Öğrenciler Avrupa’nın En Büyük Güneş Enerji Santralini İnceledi
ASÜ, CarbonZero360 Yazılımıyla 2024 ve 2025 Karbon Ayak İzini Hesapladı; Sürdürülebilirlik ve Yeşil Dönüşümde Öncü Üniversiteler Arasında ASÜ, CarbonZero360 Yazılımıyla 2024 ve 2025 Karbon Ayak İzini Hesapladı; Sürdürülebilirlik ve Yeşil Dönüşümde Öncü Üniversiteler Arasında
ASÜ’de Öğrenci Topluluklarına “Erasmus+ Proje Yazma Eğitimi” Düzenlendi ASÜ’de Öğrenci Topluluklarına “Erasmus+ Proje Yazma Eğitimi” Düzenlendi
Aksaray’da 2025 Yılında 228 Metruk Bina Yıkıldı Şehir Estetiği ve Güvenliği İçin Kapsamlı Temizlik Çalışması Aksaray’da 2025 Yılında 228 Metruk Bina Yıkıldı Şehir Estetiği ve Güvenliği İçin Kapsamlı Temizlik Çalışması
BELÇİKANIN OMURGALİ MİLLETVEKİLİ AHİDAR'A GÖRÜŞLERİNDEN VAZ GEÇMESİ İÇİN BAKANLIK RÜŞVETİ BELÇİKANIN OMURGALİ MİLLETVEKİLİ AHİDAR'A GÖRÜŞLERİNDEN VAZ GEÇMESİ İÇİN BAKANLIK RÜŞVETİ
BİR DERNEĞİN PES ETMEYEN HİKAYESİ ÇANKIRI ÇARŞISI ADI 100 YIL SONRA GERİ ALINDI BİR DERNEĞİN PES ETMEYEN HİKAYESİ ÇANKIRI ÇARŞISI ADI 100 YIL SONRA GERİ ALINDI
BAŞKAN DİNÇER: “AKSARAY, UNESCO ÖĞRENEN ŞEHİRLER AĞI’NA TÜRKİYE’DEN KABUL EDİLEN İKİ ŞEHİRDEN BİRİ OLDU BAŞKAN DİNÇER: “AKSARAY, UNESCO ÖĞRENEN ŞEHİRLER AĞI’NA TÜRKİYE’DEN KABUL EDİLEN İKİ ŞEHİRDEN BİRİ OLDU
Aksaray’ın STK Başkanları Canlı Yayında Birlik Mesajı Verdi: “Aksaray Yaşanabilir Bir Şehirdir, İmajımıza Hep Birlikte Sahip Çıkmalıyız” Aksaray’ın STK Başkanları Canlı Yayında Birlik Mesajı Verdi: “Aksaray Yaşanabilir Bir Şehirdir, İmajımıza Hep Birlikte Sahip Çıkmalıyız”
ASÜ atölyesinde geliştirilen otonom araç platformu kampüs içi testlere hazırlanıyor ASÜ atölyesinde geliştirilen otonom araç platformu kampüs içi testlere hazırlanıyor
Aksaray’da Balkonda Çıkan Yangında 2’si Çocuk 4 Kişi Dumandan Etkilendi Aksaray’da Balkonda Çıkan Yangında 2’si Çocuk 4 Kişi Dumandan Etkilendi
Aksaray’da Kayınpeder–Damat Kavgası: 26 Yaşındaki Genç Bıçakla Ağır Yaralandı Aksaray’da Kayınpeder–Damat Kavgası: 26 Yaşındaki Genç Bıçakla Ağır Yaralandı
Aksaray’da Hastane Otoparkında Feci Kaza: 92 Yaşındaki Muharrem Arslanhan Hayatını Kaybetti Aksaray’da Hastane Otoparkında Feci Kaza: 92 Yaşındaki Muharrem Arslanhan Hayatını Kaybetti
Aksaray Üniversitesi’nde 3 Aralık Coşkusu: Engelli Bireyler İçin Unutulmaz Farkındalık Programı Aksaray Üniversitesi’nde engelli bireyler unutulmaz bir gün yaşadı.