Ali Genç


SAMİMİ PİŞMANLARIN GÜNAHLARINDAN BERAT ETTİĞİ GECE!

SAMİMİ PİŞMANLARIN GÜNAHLARINDAN BERAT ETTİĞİ GECE!


Bu akşam ömrü olanların kavuşacakları gece belki de bir daha yetişmeye ömrümüzün yetmemesi nedeniyle elimize geçmeyecek çok kıymetli bir zaman dilimi!!!

   Arapça” Berae” kelimesinin dilimizde evrilerek “Beraet” olarak telefuz edilen kelime gerçekten de kelime anlamında olduğu gibi bilerek veya bilmeyerek işlenen fakat işlenmesine pişman olunduğu için bunları hiç işlememiş gibi karşılığı olan cezadan kurtulmak için istisnai bir zaman.

MEVLAMIZ GÜNDÜZÜNDE ORUÇ GECESİNDE İSE NAMAZ KILIP SAMİMİ OLARAK GÜNAHLARINDAN PİŞMAN OLAN KULLARINDAN KELB KABİLESİNİN KOYUNLARININ KILLARI SAYISI KADARINDAN DAHA FAZLASINI İŞLEDİKLERİ GÜNAHLARINDAN DOLAYI BAĞIŞLAYACAK YANİ BU SUÇLARINDAN BERAT ETTİRECEK!!!

      Orta başlıkta belirtilen müjdeyi veren Nebiler, Nebisi Peygamber efendimiz Hz. Muhammed(SA.V.) “Allah Teâlâ -rahmetiyle- şabanın on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar” buyurduğu rivayet edilmiştir (Tirmizî, “Ṣavm”, 39; İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 191). 

   Diğer bir rivayete göre de Hz. Peygamber, “Şabanın ortasında gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz.

   Allah(c.c.) o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, “Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayıp afiyet isteyene  âfiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle!’ der” buyurmuştur (İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 191). 

 Bu konudaki anonim orta görüşlerden biriside bir kısım âlimlerin, kıblenin Kudüs’teki Mescid-i Aksa’dan Mekke’deki Kâbe istikametine çevrilmesinin hicretin ikinci yılında Berat gecesinde vuku bulduğunu kabul etmeleri de geceye ayrı bir önem kazandırmaktadır.

    Tâbiîn âlimlerinden İkrime’nin de dahil olduğu bir grup âlim ise Duhan süresindeki ayetle Berat gecesine işaret edildiği kanaatindedirler.

    Bu takdirde Kur’an’ın tamamının Berat gecesi levh-i mahfûzdan dünya semasına indiği, Kadir gecesinde de ayetlerin peyderpey inmeye başladığı şeklinde bir yorum ortaya çıkmaktadır.

   Lafın özü bu gecenin manen çok kıymetli olması nedeniyle din kardeşlerimizin  hastaları ziaret etmeleri açlara ,yolda darda ve zorda olanlara imkanları nispetinde yardımcı olmaları, gündüzünü oruçla gecesini vakit Namazlarının yanında en az bir günlükte kaza Namazı kılarak o ana kadarki işledikleri tüm maddi ve manevi günahlarına  bir daha işlememek üzere pişman olup rahmeti gazabını kuşatmış olan ezel ve ebet olan Mevla’mızdan af dilemeleri ve bu dileklerinin/dileklerimizin O Yüce makamda kabul olması niyazıyla tüm din kardeşlerimizin Berat kandilini tebrik ediyorum.

   Rabbim yar ve yardımcımız olsun.

 

(*) Bu günkü yazım için https://islamansiklopedisi.org.tr/berat-gecesi linkindeki bilgilerden hem faydalandım hem de alıntı yaptım. Emeği geçenlerden ve tüm sevdikleriyle sevenlerinden Allah(c.c.) razı olsun.

  • Pazartesi 12.4 ° / 10.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 9.8 ° / 9.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 10.5 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Zonguldak

08.12.2025

  • İMSAK 06:27
  • GÜNEŞ 07:59
  • ÖĞLE 12:50
  • İKİNDİ 15:09
  • AKŞAM 17:30
  • YATSI 18:57
ESKİ CHP İL BAŞKANI FERDA BOZKURT’UN ONUR GÜNÜ ESKİ CHP İL BAŞKANI FERDA BOZKURT’UN ONUR GÜNÜ
Aksaray’da Ehliyetsiz ve Çekme Belgeli Araçla Trafiğe Çıkan Sürücüye 46 Bin Lira Ceza Aksaray’da Ehliyetsiz ve Çekme Belgeli Araçla Trafiğe Çıkan Sürücüye 46 Bin Lira Ceza
ASÜ’den Karapınar’a Yenilenebilir Enerji Teknik Gezisi; Öğrenciler Avrupa’nın En Büyük Güneş Enerji Santralini İnceledi ASÜ’den Karapınar’a Yenilenebilir Enerji Teknik Gezisi; Öğrenciler Avrupa’nın En Büyük Güneş Enerji Santralini İnceledi
ASÜ, CarbonZero360 Yazılımıyla 2024 ve 2025 Karbon Ayak İzini Hesapladı; Sürdürülebilirlik ve Yeşil Dönüşümde Öncü Üniversiteler Arasında ASÜ, CarbonZero360 Yazılımıyla 2024 ve 2025 Karbon Ayak İzini Hesapladı; Sürdürülebilirlik ve Yeşil Dönüşümde Öncü Üniversiteler Arasında
ASÜ’de Öğrenci Topluluklarına “Erasmus+ Proje Yazma Eğitimi” Düzenlendi ASÜ’de Öğrenci Topluluklarına “Erasmus+ Proje Yazma Eğitimi” Düzenlendi
Aksaray’da 2025 Yılında 228 Metruk Bina Yıkıldı Şehir Estetiği ve Güvenliği İçin Kapsamlı Temizlik Çalışması Aksaray’da 2025 Yılında 228 Metruk Bina Yıkıldı Şehir Estetiği ve Güvenliği İçin Kapsamlı Temizlik Çalışması
BELÇİKANIN OMURGALİ MİLLETVEKİLİ AHİDAR'A GÖRÜŞLERİNDEN VAZ GEÇMESİ İÇİN BAKANLIK RÜŞVETİ BELÇİKANIN OMURGALİ MİLLETVEKİLİ AHİDAR'A GÖRÜŞLERİNDEN VAZ GEÇMESİ İÇİN BAKANLIK RÜŞVETİ
BİR DERNEĞİN PES ETMEYEN HİKAYESİ ÇANKIRI ÇARŞISI ADI 100 YIL SONRA GERİ ALINDI BİR DERNEĞİN PES ETMEYEN HİKAYESİ ÇANKIRI ÇARŞISI ADI 100 YIL SONRA GERİ ALINDI
BAŞKAN DİNÇER: “AKSARAY, UNESCO ÖĞRENEN ŞEHİRLER AĞI’NA TÜRKİYE’DEN KABUL EDİLEN İKİ ŞEHİRDEN BİRİ OLDU BAŞKAN DİNÇER: “AKSARAY, UNESCO ÖĞRENEN ŞEHİRLER AĞI’NA TÜRKİYE’DEN KABUL EDİLEN İKİ ŞEHİRDEN BİRİ OLDU
Aksaray’ın STK Başkanları Canlı Yayında Birlik Mesajı Verdi: “Aksaray Yaşanabilir Bir Şehirdir, İmajımıza Hep Birlikte Sahip Çıkmalıyız” Aksaray’ın STK Başkanları Canlı Yayında Birlik Mesajı Verdi: “Aksaray Yaşanabilir Bir Şehirdir, İmajımıza Hep Birlikte Sahip Çıkmalıyız”
ASÜ atölyesinde geliştirilen otonom araç platformu kampüs içi testlere hazırlanıyor ASÜ atölyesinde geliştirilen otonom araç platformu kampüs içi testlere hazırlanıyor
Aksaray’da Balkonda Çıkan Yangında 2’si Çocuk 4 Kişi Dumandan Etkilendi Aksaray’da Balkonda Çıkan Yangında 2’si Çocuk 4 Kişi Dumandan Etkilendi
Aksaray’da Kayınpeder–Damat Kavgası: 26 Yaşındaki Genç Bıçakla Ağır Yaralandı Aksaray’da Kayınpeder–Damat Kavgası: 26 Yaşındaki Genç Bıçakla Ağır Yaralandı
Aksaray’da Hastane Otoparkında Feci Kaza: 92 Yaşındaki Muharrem Arslanhan Hayatını Kaybetti Aksaray’da Hastane Otoparkında Feci Kaza: 92 Yaşındaki Muharrem Arslanhan Hayatını Kaybetti
Aksaray Üniversitesi’nde 3 Aralık Coşkusu: Engelli Bireyler İçin Unutulmaz Farkındalık Programı Aksaray Üniversitesi’nde engelli bireyler unutulmaz bir gün yaşadı.