Abbas Satır


SALİHA AKKAŞ SON MU OLACAK?

SALİHA AKKAŞ SON MU OLACAK?


SALİHA AKKAŞ SON MU OLACAK?

Bir sabah daha uyandık ve yine bir kadının öldürüldüğünü öğrendik. Her yeni güne acı bir haberle başlamak sıradanlaştı artık.

Ne tuhaf değil mi? Öldürülen kadınların sayısı, hava durumu gibi günlük haber akışına dönüştü. Ve bu ülkede, 2025 yılının daha ağustos ayına gelmeden 169 kadın öldürüldü. Yani neredeyse her gün iki kadın, yaşama hakkı elinden alınarak aramızdan koparıldı.

 

Dün birinin ismi Saliha Akkaş’tı. TBMM'de çalışan, kendi ayakları üzerinde duran, boşanma davası açmış, kocasından uzaklaştırma kararı aldırmış bir kadın... Yetmedi. Eski eşi tarafından 37 yerinden bıçaklanarak katledildi. Ardından katil de kendini öldürdü. Bu senaryo size tanıdık geldi mi? Ne yazık ki hepimize fazlasıyla tanıdık.

 

Saliha'nın hikâyesi, aslında bu ülkedeki birçok kadının hikâyesi. Sessizce acı çeken, yardım isteyen, başvurularda bulunan ama yine de korunamayan kadınların hikâyesi bu. Bu ülkede kadınlar, özellikle de ayrılmak isteyen kadınlar, çoğu zaman ölümle burun buruna yaşıyor. Ve işin daha da acı tarafı, bu ölümler “olacak iş” gibi karşılanıyor.

 

Hani 2025 yılı "Aile Yılı" ilan edilmişti ya… Aile kutsaldır elbet, ama o kutsallık kadını eve hapsetmekle olmaz. Kadının sadece “evin içindeki” rolleriyle tanımlandığı, dış dünyadan izole edildiği bir anlayışla ne aile korunur ne de toplum. Ev, kadın için sığınak değil artık; çoğu zaman şiddetin adresi haline gelmiş durumda.

 

Veriler ortada: Kadınların çoğu, evde, tanıdığı erkekler tarafından öldürülüyor. Eş, eski eş, sevgili, baba ya da kardeş... Katiller en yakınları. Üstelik bu cinayetlerin önemli bir kısmı, kadınların yardım çağrılarından sonra gerçekleşiyor. Kolluk kuvvetleri, adliye koridorları, uzaklaştırma kararları... Hiçbiri yeterli olmuyor. Neden?

 

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının ardından 6284 sayılı yasanın da uygulanmasında ciddi aksamalar yaşandığı sık sık dile getiriliyor. Yasa var ama uygulama yok. Kadınlar, şikayet ettikleri halde ciddiye alınmıyor. Erkekler ise “cinnet geçirdim”, “psikolojim bozuktu”, “madde kullanıyordum” gibi bahanelerle hafifletici sebepler arıyor. Ve ne yazık ki çoğu zaman buluyor da.

 

Uzmanlara göre, 6284 sayılı "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun" etkin bir şekilde uygulanmalı. Ancak İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasının ardından, bu yasanın da etkisiz kaldığı sık sık dile getiriliyor.

 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF), Genel Sekreteri Fidan Ataselim, yaşanan cinayetlerin münferit değil sistematik olduğuna dikkat çekiyor:

 

“Kadınların hakları ne zaman tartışmaya açılsa, yargıda da cezasızlık artıyor. Kadınlar defalarca karakola gidip şikayetçi oluyorlar, ama dikkate alınmıyorlar. Bu ölümler göz göre göre geliyor.”

 

Türkiye, 2021 yılında bir Cumhurbaşkanlığı kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çıktı. Bu kararın ardından kadın örgütleri, şiddet vakalarının arttığına ve faillerin cezasızlık algısıyla daha da cesaretlendiğine dikkat çekti.

 

Sözleşmenin varlığı bile caydırıcı bir etki yaratıyordu. Ancak şimdi, 6284 sayılı kanunun kaldırılması yönünde yükselen sesler, kadınların haklarını daha da zayıflatıyor.

 

Şiddeti önlemek için sadece yasa çıkarmak yetmiyor; asıl önemli olan mevcut yasaların uygulanabilirliği ve faillerin caydırıcı biçimde cezalandırılmasıdır.

 

Saliha Akkaş gibi yüzlerce kadının ölümünde devletin, adalet sisteminin ve toplumun payı var. Çünkü bu ölümler göz göre göre geliyor. Çünkü sistem korumuyor, caydırmıyor, önlemiyor. Çünkü hâlâ "kadın ne yaptı acaba?" diye soranlar var. Çünkü hâlâ bazı mahkemelerde iyi hal indirimi uygulanıyor. Kravat takmakla adam olunmaz, bunu anlamayan çok.

 

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için süslü cümlelere değil, net eylemlere ihtiyaç var. Caydırıcı cezalar, etkin kolluk mekanizmaları, sığınma evlerinin yaygınlaştırılması, İstanbul Sözleşmesi'ne geri dönülmesi... Bunlar bir lütuf değil, kadınların yaşama hakkının güvencesidir.

 

Ve belki de en önemlisi: Bu ülkede kadınların artık ölmeden önce sesinin duyulması gerekiyor.

 

Saliha Akkaş’ın son olmasını çok isterdim. Ama bu gidişle, maalesef o da diğerleri gibi unutulup gidecek. Ta ki bir gün gerçekten "dur" denene kadar.

 

Bir sonraki kadının adını öğrenmeden önce, bu ölümlerle yüzleşmeye hazır mıyız?

 

Yoksa Saliha Akkaş da "rakamlar arasında" kaybolup gidecek mi?

  • Cumartesi 11.4 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 12.8 ° / 8.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 12.3 ° / 8.3 ° false
  • BIST 100

    15811,53%0,87
  • DOLAR

    43,35% 0,25
  • EURO

    51,27% 0,73
  • GRAM ALTIN

    6944,72% 1,57
  • Ç. ALTIN

    11200,48% 2,32

Zonguldak

24.01.2026

  • İMSAK 06:35
  • GÜNEŞ 08:05
  • ÖĞLE 13:10
  • İKİNDİ 15:41
  • AKŞAM 18:05
  • YATSI 19:29
Vali Murat Duru’dan Aksaray–Adana Yol Kontrol ve Uygulama Noktasına Ziyaret Vali Murat Duru’dan Aksaray–Adana Yol Kontrol ve Uygulama Noktasına Ziyaret
AKSARAY BELEDİYESİ 410 KM’LİK YENİLEMEYLE ŞEHRİN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRDİ BAŞKAN DİNÇER: ‘’MODERN BİR ŞEHİR İNŞA ETMEK İÇİN ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDECEĞİZ’’
YERİNDE ÇÖZÜM MERKEZİ İLE TALEPLERE HIZLI VE ETKİN MÜDAHALE BAŞKAN DİNÇER; “VATANDAŞ MEMNUNİYETİNİ ESAS ALAN HİZMETLER ÜRETİYORUZ”
Rektör Arıbaş’tan İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veysel Çakmak’a hayırlı olsun ziyareti Rektör Arıbaş’tan İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veysel Çakmak’a hayırlı olsun ziyareti
Aksaray’da 74 Yaşındaki Kadın Evinde Ölü Bulundu Aksaray’da 74 Yaşındaki Kadın Evinde Ölü Bulundu
FOTOĞRAF TUTKUNLARINA MÜJDE AKSARAY BELEDİYESİ’NDEN FOTOĞRAFÇILIK KURSU FOTOĞRAF TUTKUNLARINA MÜJDE AKSARAY BELEDİYESİ’NDEN FOTOĞRAFÇILIK KURSU
Aksaray Valisi Murat Duru İlk İl Asayiş ve Güvenlik Toplantısını Gerçekleştirildi Aksaray Valisi Murat Duru İlk İl Asayiş ve Güvenlik Toplantısını Gerçekleştirildi
AKSARAY’DA UYUŞTURUCU OPERASYONU: 1728 ADET SENTETİK HAP ELE GEÇİRİLDİ AKSARAY’DA UYUŞTURUCU OPERASYONU: 1728 ADET SENTETİK HAP ELE GEÇİRİLDİ
Aksaray Şehit Aileleri Başkanı Hüseyin Koçak’tan Bayrağa Yapılan Saldırıya Sert Tepki Aksaray Şehit Aileleri Başkanı Hüseyin Koçak’tan Bayrağa Yapılan Saldırıya Sert Tepki
SELÇUKLU KÜLLİYESİNİN HİZMETE ALINMASI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI SELÇUKLU KÜLLİYESİNİN HİZMETE ALINMASI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI
ASÜ öğrencileri 13 sosyal sorumluluk projesi ile gönüllere dokundu ASÜ öğrencileri 13 sosyal sorumluluk projesi ile gönüllere dokundu
ASÜ’de üniversite–sanayi iş birliğini güçlendirecek SANTEK Ofisi kuruluyor ASÜ’de üniversite–sanayi iş birliğini güçlendirecek SANTEK Ofisi kuruluyor
Karabatak’tan Nusaybin’deki Bayrak Olayına Sert Tepki Karabatak’tan Nusaybin’deki Bayrak Olayına Sert Tepki
AKSARAY BELEDİYESİ’NDEN TÜRK BAYRAĞINA YAPILAN ÇİRKİN SALDIRIYA TEPKİ AKSARAY BELEDİYESİ’NDEN TÜRK BAYRAĞINA YAPILAN ÇİRKİN SALDIRIYA TEPKİ
TİGAD GENEL BAŞKANI OKAN GEÇGEL"Türk Bayrağına Yapılan Saldırı, Aziz Milletimize ve Devletimizin Kararlılığına Yönelmiş Alçak Bir Provokasyondur" TİGAD GENEL BAŞKANI OKAN GEÇGEL"Türk Bayrağına Yapılan Saldırı, Aziz Milletimize ve Devletimizin Kararlılığına Yönelmiş Alçak Bir Provokasyondur"