Erdogan Kaya


Mevsimin tadını çıkarabilmek

Mevsimin tadını çıkarabilmek


Birkaç yıldır yağıştan şikayet eder kuraklık kabusu yaşardık. Allah´a şükürler olsun bu sene Yüce Rabbımın rahmeti bol oldu. Çarşıda dolaşırken bakıyorum bazı insanlar bir türlü yaz gelmeyecek demeye başlamış. İnsan oğluyuz, yaz sıcağı bastırsa bu seferde sıcaktan şikayet ederiz. Ama yağışların bolluk ve bereket olduğunu neden düşünmeyiz? Yağışa bağlı hayatımızın devamı.

    Hububat yağışla gelir, sebze meyve yağışla olur, evcil hayvanlar besinlerini yağıştan alır. Ot çöp olmasa etinden ve sütünden yararlandığımız hayvanlar gıdayı nereden alacak? Bu sefer yoncaydı, samandı derken hayvancılar bunları satın alacaklar. İstedikleri kadarda bulamayacaklar. Yüksek fiyata alınca, sütün, etin ve hayvanın alım satımı yükselecek.

      Yağış olmazsa yine içme suyu problemi çekeceğiz. Zaten vahşi sulama her yerde yeraltı suyunu yok etti. Rahmet yağsında su sıkıntısı çekmeyelim. Tarım arazilerinde ekili alanıda Rabbım sulasın. Malumunuz birde ilimiz kuraklık çeken bir bölge.

       Geçen gün 50 metre kadar bir ekili hobi bahçem var. Köy çocuğu olduğumuz için bağ ve bahçeyi çok severim. Bahçenin kenarında oturuyorum onların gelişmesini ve güzelliklerini seyrediyorum. O sırada yağış başladı inanın çok sevindim. Rabbım bize bırakmadan sulayacak diye. Ufacık bir yer için ben seviniyorsam çiftçimizin sevincini siz düşünün.

      Doğaya gittiğinizde yeşillikleri ve çiçekleri görünce içiniz açılmıyor mu? Şurada kaç ayda bu güzellikleri yaşayacağız? Şehirde sıkılanlar bu mevsimde doğaya çıksınlar Rabbımın verdiği bu güzellikleri seyretsinler. Hele o böcek ötüşlerini hiç kaçırmasınlar.

      Gerçi şimdi eskisi kadar tarlalarda çiçek yetişmiyor. Nedeni ise ekinleri ilaçlayan çiftçi yabani otları yok ediyor. Bunların içinde de değişik çiçekler yetişiyordu şimdi bunları bulamıyoruz. Ekinlerin içinde eskiden kıp kırmızı gelin eli dediğimiz çiçekler olurdu.

     Eskiden her evde mutlaka küçük baş ve büyük baş hayvan olurdu. İnsanlar yazı yabana gidince evdeki hayvanlarına yeşil ot biçer getirir verirdi. Bunları son yıllarda göremez olduk. Rahmetli babamla küçükken ekin gezilerine giderdik. Gelirken mutlaka biraz ot piçer hayvanlara getirirdi.

      Köylünün mutlaka bir otluğu olur, ilkbahar sonu bunu biçer damlarına kayarlardı. İyi hatırlıyorum Yenikent (Amarat) kasabası şimdiki gibi çeşitli tarım ekimi bilmezdi. Sadece arpa ve buğday gibi hububat ekilirdi. Hatta ertesi seneye tarla nadasa bırakılırdı.

      Çöl bölgesi nerede ise tamamı bu şekildeydi. Ama boş arazilerde müthiş otlak olurdu. Bu bölgelerde nerede ise herkesin otlağı olurdu. İnsanlar bu otlağı biçer getirir damlarının üzerine yığardı. Bu otlar kışın hayvanlara yiyecek olarak veriirdi.

       Şimdi çöl bölgesi farklı sebze ve ekimler yaparak arazileri değerlendi. Çiftçi hem para kazanıyor, hemde araziler artık eskisi gibi nadasa bırakılmıyor. Öyle şimdiki gibi yeraltı suyu ile kimse ekin sulamazdı. Ekinler yağmur suyu ile yetinirdi.

      Yağışlar azaldı, dağ etekleri ve dereler kurudu kaldı. Benim köyüm Tatlıca da evimizin önünden harıl harıl sular akardı. Herkes sebze bahçelerini buradan sulardı. İnanın çok nadir bahçe ve meyve kaldı. Oda evinin önünde sondajı olanlar varsa az kişi ekiyor. Bırakın sulamada su kullanmayı köyün çeşitli yerlerine kaç tane içme suyu sondajı vuruldu.

      Hasandağını eteklerinden Ağustos ayına kadar kar kalkmazdı. Hatta yıl boyu Hasandağıyı boz bir dağ olarak göremezdiniz. Bir yaz boyu Hasandağında kar olurdu. Yazın bütün eteklerinden şırıl şırıl sular akardı. Şimdi Hasandağı yöresi içme suyu problemi çekiyor.

      Uzun lafın kısası bırakın yağmur yağsın, her yer yeşillensin. Sizde bu yağmurun verdiği yeşillikleri bol bol gezip tadını çıkarın. Şehirden sıkılanlar doğaya gidip keyf alıp bu güzel havayı teneffüs etsin. Ben zaman zaman yapıyorum sizede tavsiye ederim.

  • Çarşamba 6.4 ° / 5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 9 ° / 4.1 ° false
  • Cuma 8.5 ° / 5.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    15750,07%-2,31
  • DOLAR

    43,95% 0,02
  • EURO

    51,12% -0,56
  • GRAM ALTIN

    7245,68% -3,84
  • Ç. ALTIN

    11848,56% -2,98

Zonguldak

04.03.2026

  • İMSAK 05:51
  • GÜNEŞ 07:16
  • ÖĞLE 13:10
  • İKİNDİ 16:19
  • AKŞAM 18:53
  • YATSI 20:13
Aksaray Üniversitesi’nde “Aksaray’a Özgü Hediyelik Seramik” Sergisi Açıldı Aksaray Üniversitesi’nde “Aksaray’a Özgü Hediyelik Seramik” Sergisi Açıldı
Evren Dinçer: “Ramazan’da Her Gün 5 Bin Vatandaşımıza Sıcak Yemek Ulaştırıyoruz” Evren Dinçer: “Ramazan’da Her Gün 5 Bin Vatandaşımıza Sıcak Yemek Ulaştırıyoruz”
Aksaray Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi, Özel Bireyleri Hayata Güçlü Şekilde Hazırlıyor Aksaray Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi, Özel Bireyleri Hayata Güçlü Şekilde Hazırlıyor
İŞKUR’dan Tarım Sektörüne İstihdam Desteği: 13 Kişi İşbaşı Yaptı İŞKUR’dan Tarım Sektörüne İstihdam Desteği: 13 Kişi İşbaşı Yaptı
Aksaray Valisi Murat Duru’dan Çiftlik Mahallesi’ne Ziyaret Aksaray Valisi Murat Duru’dan Çiftlik Mahallesi’ne Ziyaret
İSRAİLİN GÖREVLERİNİ YAPAN TÜRK GAZETECİLERİNE ALÇAK MÜDAHALESİNE TİGAD GENEL BAŞKANI GEÇGEL'DEN SERT TEPKİ “GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR!” İSRAİLİN GÖREVLERİNİ YAPAN TÜRK GAZETECİLERİNE ALÇAK MÜDAHALESİNE TİGAD GENEL BAŞKANI GEÇGEL'DEN SERT TEPKİ “GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR!”
Adalet ve Kalkınma Partisi Aksaray Teşkilatı Ramazan’da Sokak Sokak Geziyor Adalet ve Kalkınma Partisi Aksaray Teşkilatı Ramazan’da Sokak Sokak Geziyor
Aksaray’da Sevilen Muhtar Adem Atak, Yerli Ailesinin İftarına Konuk Oldu Aksaray’da Sevilen Muhtar Adem Atak, Yerli Ailesinin İftarına Konuk Oldu
Aksaray İl Emniyet Müdürlüğü’nden SİBERAY Atağı: 45 Etkinlikte 48 Bin 700 Kişiye Ulaşıldı Aksaray İl Emniyet Müdürlüğü’nden SİBERAY Atağı: 45 Etkinlikte 48 Bin 700 Kişiye Ulaşıldı
“Önce İftar, Sonra İlahi” Akımına Katıldılar “Önce İftar, Sonra İlahi” Akımına Katıldılar
Aksaray Protokolü İftar Sofrasında Buluştu: Birlik, Beraberlik ve Turizm Vurgusu Aksaray Protokolü İftar Sofrasında Buluştu: Birlik, Beraberlik ve Turizm Vurgusu
Aksaray’da Gönül Sofrası: Yakabağlar Camii’nde İftarda Buluştu Aksaray’da Gönül Sofrası: Yakabağlar Camii’nde İftarda Buluştu
MİLLETLER ARASI DEMOKRATLAR BİRLİĞİNDEN BÜRÜKSEL'DE GELENEKSEL İFTAR YEMEĞİ MİLLETLER ARASI DEMOKRATLAR BİRLİĞİNDEN BÜRÜKSEL'DE GELENEKSEL İFTAR YEMEĞİ
AK Parti Aksaray’dan 28 Şubat’ın 29. Yıl Dönümünde Basın Açıklaması AK Parti Aksaray’dan 28 Şubat’ın 29. Yıl Dönümünde Basın Açıklaması
ZABITA EKİPLERİ KASAPLARA YÖNELİK DENETİM GERÇEKLEŞTİRDİ ZABITA EKİPLERİ KASAPLARA YÖNELİK DENETİM GERÇEKLEŞTİRDİ