Hüseyin Tosun


İLÇE GEÇİŞİNE 70 HIZ LİMİTLİ EDS SİSTEMİ ŞART!

İLÇE GEÇİŞİNE 70 HIZ LİMİTLİ EDS SİSTEMİ ŞART!



Sultanhanı ilçemiz, Türkiye’nin en işlek kara yollarından birinin tam üzerinde bulunuyor. Her gün binlerce aracın geçtiği bu güzergâh, yalnızca şehirlerarası yolculuk yapan sürücülere değil, aynı zamanda ilçe halkına da hizmet eden bir geçiş noktasıdır. Ancak bu kadar kritik bir noktada gözden kaçan, aslında görmezden gelinen (Çünkü Bu yolun diğer kesimlerinde EDS var Fakat ilçe geçişinde yok) ciddi bir sorun var: Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) eksikliği.

Bugün baktığımızda, ilçemizin Konya çıkışında ve Aksaray çıkışında aktif olarak kullanılan EDS cihazları mevcut. Yani şehirlerarası yolun dış kısımlarında denetim yapılabiliyor. Peki ya ilçemizin giriş ve çıkışları arasında kalan bölüm? Burada neden hız sınırlaması olan herhangi bir EDS sistemi yok?

Bu sorulara verilecek tatmin edici bir cevap bulmak oldukça zor. Oysa Türkiye’nin birçok il ve ilçesinde, şehirlerden geçen devlet yollarında 70 hız limitli EDS’ler etkin bir şekilde kullanılıyor. Hız sınırına uymayan sürücüler hem ceza ile karşılaşıyor hem de caydırıcılık sayesinde kazaların önüne geçiliyor.
Bizde ise bu sistemin olmaması, ilçemiz için büyük bir güvenlik zafiyeti oluşturuyor.

*Vatandaşların endişesi büyüyor

Sultanhanı sakinleri, ilçeden geçen hızlı araçlardan ciddi şekilde şikâyetçi. Özellikle yaya geçitlerinde, okul önlerinde veya ilçe merkezine giriş noktalarında araçların hızlarını düşürmemesi, vatandaşların ve diğer sürücülerin hayatını tehlikeye atıyor. Yalnızca sürücülerin değil, yayaların güvenliği de bu eksiklikten doğrudan etkileniyor.

Bir an için düşünelim: İlçemizin en işlek saatlerinde, karşıdan karşıya geçmeye çalışan bir çocuk, yaşlı bir vatandaş veya elinde yüküyle ilerleyen bir kişi… Hızını düşürmeyen bir aracın oluşturacağı tehlike ne kadar büyük olabilir? Bu noktada işte EDS’nin varlığı hayati önem taşıyor.

Mesela son 10 günde İlçe girişindeki trafik ışıklarında birisi çok ciddi 2 trafik kazası yaşandı. Aslında buradaki trafik ışıklarında da bir düzenleme yapılmalı, Bir çok yerleşim yerinde bir çoğumuz görmüştür, Işıklar yeşilden kırmızıya direkt geçmesi yerine dikkat bakımında 3 saniye kadar yanıp sönen renkte ayarlanmalı ki özellikle yüksek tonajlı gelen ağır vasıtalar ışığın değişeceğini uzaktan anlaya bilmeli, Işık yeşilden direkt kırmızıya anlık geçtiği için özellikle bazı ağır vasıta sürücüleri duramadığı için daha da hızlanıp geçmek istiyor, tabi burada sürücülerimizde de hatalar var maalesef, çok aceleci davranmaktayız.

*Küçük bir çalışma, büyük bir fayda

Aslında yapılması gereken şey çok basit: İlçe geçişine de bir EDS kurulması. Yetkililerimizin girişimleri ile İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yapacağı küçük bir çalışma ile bu sistem devreye alınabilir. Bu adım, belki birkaç hafta içinde çözülebilecek bir mesele. Ama getirisi ölçülemeyecek kadar büyük: Can güvenliği.

Bazı sürücüler EDS’yi sadece ceza kesen bir sistem olarak görse de bu çok yanlış bir bakış açısıdır. Aslında EDS’nin en temel amacı ceza yazmak değil, kazaları önlemek ve insan hayatını korumaktır.

*Neden gecikilmesin?

Kazaların ardından yaşanan acı tabloları hepimiz görüyoruz. Bir can kaybı yaşandığında “tedbir alınmalıydı” demek artık çok geç oluyor. O yüzden Sultanhanı için de bu konuda geç kalınmamalı. İlçemizden geçen bu yol, yalnızca bir asfalt parçası değil; aynı zamanda çocuklarımızın, ailelerimizin, sevdiklerimizin yaşam alanlarının tam ortasından geçiyor.

EDS sistemi bir lüks değil, bir ihtiyaçtır. Üstelik bu ihtiyaç, her geçen gün daha da acil bir hale geliyor. Çünkü trafik yoğunluğu her yıl artıyor, araç sayısı çoğalıyor. Denetimsiz geçen her gün ise olası kazaların riskini katlıyor.

*Son söz

Sultanhanı geçişine EDS kurulması, yalnızca bir teknolojik yatırımı değil, aynı zamanda bir hayat sigortasını ifade ediyor. Bu konuda yetkililerin bir an önce harekete geçmesini bekliyoruz. Çünkü mesele yalnızca trafik düzeni değil, doğrudan insan hayatıdır.

Ve unutulmamalıdır ki, hiçbir hız, hiçbir acelecilik, bir insanın canından daha kıymetli değildir.


*Son gelişme olarak bir dip not…

Bu yazıyı kaleme almamın ardından Bu konudaki vatandaş talebi ve EDS Sisteminin ilçemiz geçişine kurulması ile ilgili bu talebi yetkililere iletme fırsatı buldum, şuan için olumlu bakılmakta, konuyla ilgili gelişmeleri takipte kalıp ileriki zamanlarda inşallah Bu sistemin kurulduğu haberini de sizlere duyurmak nasip olur…

Bir sonraki yazımda buluşmak dileğiyle, Güzel Memleketim Sultanhanı.

  • Salı 11.2 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 12.4 ° / 7.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    15734,19%-0,47
  • DOLAR

    44,45% 0,08
  • EURO

    50,96% -0,46
  • GRAM ALTIN

    6439,76% 0,35
  • Ç. ALTIN

    10550,10% -1,12

Zonguldak

31.03.2026

  • İMSAK 05:03
  • GÜNEŞ 06:31
  • ÖĞLE 13:02
  • İKİNDİ 16:35
  • AKŞAM 19:23
  • YATSI 20:45
ASÜ’lü sporcular uluslararası turnuvada şampiyon oldu
ASÜ’lü sporcular uluslararası turnuvada şampiyon oldu ASÜ’lü sporcular uluslararası turnuvada şampiyon oldu
AKSARAY’DA BIÇAKLI KAVGA VE POLİSE SALDIRI: 2 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI
AKSARAY’DA BIÇAKLI KAVGA VE POLİSE SALDIRI: 2 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI AKSARAY’DA BIÇAKLI KAVGA VE POLİSE SALDIRI: 2 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI
68 AKSARAY BELEDİYESPOR U15 TAKIMININ ŞAMPİYONLUK SEVİNCİ
68 AKSARAY BELEDİYESPOR U15 TAKIMININ ŞAMPİYONLUK SEVİNCİ 68 AKSARAY BELEDİYESPOR U15 TAKIMININ ŞAMPİYONLUK SEVİNCİ
KÖYDE BİLİM VAR PROJESİ İLE BİLİM KÖY OKULLARINA TAŞINIYOR
KÖYDE BİLİM VAR PROJESİ İLE BİLİM KÖY OKULLARINA TAŞINIYOR KÖYDE BİLİM VAR PROJESİ İLE BİLİM KÖY OKULLARINA TAŞINIYOR
Aksaray’da Sağlıklı Hayat Merkezi’nden Dikkat Çeken Sonuç
Aksaray’da Sağlıklı Hayat Merkezi’nden Dikkat Çeken Sonuç Aksaray’da Sağlıklı Hayat Merkezi’nden Dikkat Çeken Sonuç
AKSARAY
AKSARAY'IN ESKİL İLÇESİNDE KAÇAK KAZIYA SUÇÜSTÜ: 2 ŞÜPHELİ YAKALANDI AKSARAY'IN ESKİL İLÇESİNDE KAÇAK KAZIYA SUÇÜSTÜ: 2 ŞÜPHELİ YAKALANDI
AKSARAY’DA UYUŞTURUCU OPERASYONU: ZEHİR TACİRİ TUTUKLANDI
AKSARAY’DA UYUŞTURUCU OPERASYONU: ZEHİR TACİRİ TUTUKLANDI AKSARAY’DA UYUŞTURUCU OPERASYONU: ZEHİR TACİRİ TUTUKLANDI
KÜLTÜR KONAĞI ASLINA UYGUN OLARAK YÜKSELİYOR
KÜLTÜR KONAĞI ASLINA UYGUN OLARAK YÜKSELİYOR KÜLTÜR KONAĞI ASLINA UYGUN OLARAK YÜKSELİYOR
AKSARAY BİLİM FESTİVALİ 19-21 HAZİRAN’DA KAPILARINI AÇIYOR
AKSARAY BİLİM FESTİVALİ 19-21 HAZİRAN’DA KAPILARINI AÇIYOR AKSARAY BİLİM FESTİVALİ 19-21 HAZİRAN’DA KAPILARINI AÇIYOR
AKSARAY’DA YILIN DÜĞÜNÜ: TÜRKÖZ VE ÇEVİK AİLELERİNİN MUTLU GÜNÜ
AKSARAY’DA YILIN DÜĞÜNÜ: TÜRKÖZ VE ÇEVİK AİLELERİNİN MUTLU GÜNÜ AKSARAY’DA YILIN DÜĞÜNÜ: TÜRKÖZ VE ÇEVİK AİLELERİNİN MUTLU GÜNÜ
Türkiye’de Okunan Neredeyse Her 5 Haberden Birinde Onun İmzası Var!
Türkiye’de Okunan Neredeyse Her 5 Haberden Birinde Onun İmzası Var! Türkiye’de Okunan Neredeyse Her 5 Haberden Birinde Onun İmzası Var!
Enerji Bağımlılığının 200 Yıllık Hikâyesi
Enerji Bağımlılığının 200 Yıllık Hikâyesi Enerji Bağımlılığının 200 Yıllık Hikâyesi
Aksaray İHH, AKSARAY’DA YAPILAN, 2026 RAMAZAN ÇALIŞMALARI
Aksaray İHH, AKSARAY’DA YAPILAN, 2026 RAMAZAN ÇALIŞMALARI Aksaray İHH, AKSARAY’DA YAPILAN, 2026 RAMAZAN ÇALIŞMALARI
AKSARAY BELEDİYESİ’NDEN BİYOLOJİK MÜCADELEYLE HAŞERELERE ERKEN MÜDAHALE
AKSARAY BELEDİYESİ’NDEN BİYOLOJİK MÜCADELEYLE HAŞERELERE ERKEN MÜDAHALE AKSARAY BELEDİYESİ’NDEN BİYOLOJİK MÜCADELEYLE HAŞERELERE ERKEN MÜDAHALE
ATIK PİLLER AYRI TOPLANIYOR, ÇEVRE KORUNUYOR
ATIK PİLLER AYRI TOPLANIYOR, ÇEVRE KORUNUYOR ATIK PİLLER AYRI TOPLANIYOR, ÇEVRE KORUNUYOR