Erdogan Kaya


Güzel işler yapanın düşmanı çok olur


Düşman derken ille de kan davası yâda namus meselesi gibi kavgalı olduğunuz insanlar düşman değil. Düşmanlığın çeşitli şekilleri vardır, bazen can ciğer olduğunuz bir kişi bile size içten içe düşmanlık yapabilir. Hatta şunu söyleyebilirim düşmanınız yoksa boş yaşıyorsunuz demektir. İyi işler yapan ve üreten insanların mutlaka düşmanı vardır. Üretmeyen yâda başkalarının kıskanacağı işi yapmayan insana kim düşmanlık yapsın?

Kıskanmak bir düşmanlıktır, birisinin başarısını yâda kazancını kıskanıyorsa yada yükselmesini istemeyip aşağıya inmesinin dört gözle bekliyorsanız o insana düşmansınız demektir.

Siyasetçilerin düşmanı çok olur, nedeni muhalif olan partiler başarısız olmasını istemesi bir kıskançlık ve düşmanlıktır. O başarısız olsun ki onun yerine kendileri geçebilsin. Bir diğer husus ise, bazen aynı parti içerisinde siyaset yapanlarda birbirini kıskanarak içten içe birbirlerine düşmanlık yaparak onu saf dışı bırakmaya çalışırlar. Dolayısı ile düşmanlığın ille de aleniyet içinde olması gerekmez.

Makam ve mevki sahibi insanların makamlarında gözleri olanlarda makam sahibine düşmanlık yapabiliyor. Yanında çalışan bir memuru bile bazen onun makamında gözü varsa ona karşı her ne kadar gülümsese de içten içe bir düşmanlık yaparak onun ayağını kaydırmaya çalışıyor. İşte bunun adı dostluk değil gizli bir düşmanlıktır.

Mesleğinde başarılı olanları aynı meslekte başarısız olanlar mutlaka kıskanır. Bütün mesleklerde bu böyledir, her ne kadar bir araya geldiklerinde birbirlerine gülücükler gönderseler de ayrıldıklarında en ağır şekilde eleştirerek ona düşmanlık yaparlar.

Zenginin malı züğürdün çenesini yorar misali, çoğu zaman zenginlerin belli kesimlerce eleştirildiğini duyarız. Hatta kazandığı malı bile tahlil eder haram ve helal var mı diye yargılarız. Nasıl kazandığı üzerinde gereksiz yere yorumlar yaparız bu işte bir gizli düşmanlıktır. O zevat kendi işi ile uğraşırken biz onun malı mülkü üzerinde dedikodu yapar dururuz.

Efendim insanlarda yetenek ve kabiliyet var başarılıysa kıskanıp düşmanlık yapmak yerine onu takdir etmek varken ne lüzum var kendimizi parçalayıp günahkâr olmaya.

Aynı mevkide yan yana mahsul eken çiftçinin birisinin mahsulü çok diğerininki azsa, az olan çok olanı mutlaka kıskanır. Hâlbuki birisi çok çalışıp gayret gösterip emeğinin karşılığını alırken diğeri az ilgilenmesinin karşılığını aldığını düşünmek yerine yan tarla komşusunu kıskanır.

Hatta yarı espri olsun söyleyeyim, hanımı güzel olanı hanımı çirkin olanların bile içten içe kıskandığını hepimiz biliriz.

Bizim meslekte öyledir, başarılı olan her zaman kıskanılır. İnsanlar kendisini geliştirmek yerine kendisini geliştirip mesleğinin hakkını vereni kıskanırlar. Kimse bilmez ki, bu insan bu duruma nasıl geldi kaç yılını verdi diye düşünmez. Meslektaşının hakkında olumsuz ve çirkin şekilde konuşuyorsa mutlaka onu kıskandığındandır. Bırakın onun başarılı olup olmadığına okuyucu karar versin.

Aynı meslekten iki komşu yan yana çalışsın birisinin müşterisi çoksa diğeri onu kıskanır. Hâlbuki kıskanmak yerine gıpta ederek daha çok çalışıp onun yerine yetişmek varken haset ederek gizli düşmanlığa bürünmek çok yanlış ve tehlikelidir. Ama maalesef günümüz insanlığında mevcut olan bu hastalık herkeste mutlaka az çok vardır.

Demek ki iyi şeyler yapan insanlar mutlaka kıskanılıyor. Kıskanmakla kalınmıyor kıskançlığın arkasında da gizli bir düşmanlık yatıyor. Dolayısı ile üreten insanlar düşmansız değildir. Düşman ille de kafanıza silah dayaması gerekmez. Dostunuzdan çok düşmanınız varsa iyi şeyler yapıyorsunuz demektir.

  • Perşembe 8 ° / 7.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 8.4 ° / 7.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 8.2 ° / 7.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    16159,06%-0,58
  • DOLAR

    44,31% 0,24
  • EURO

    50,82% 0,05
  • GRAM ALTIN

    6911,22% 0,92
  • Ç. ALTIN

    11465,56% 0,00

Zonguldak

19.03.2026

  • İMSAK 05:38
  • GÜNEŞ 07:03
  • ÖĞLE 13:17
  • İKİNDİ 16:40
  • AKŞAM 19:21
  • YATSI 20:41
RAMAZAN BAYRAMI’NDA KIRMIZI OTOBÜSLER ÜCRETSİZ HİZMET VERECEK
RAMAZAN BAYRAMI’NDA KIRMIZI OTOBÜSLER ÜCRETSİZ HİZMET VERECEK RAMAZAN BAYRAMI’NDA KIRMIZI OTOBÜSLER ÜCRETSİZ HİZMET VERECEK
Aksaray’da Yaşlılar Haftası’na anlamlı vurgu
Aksaray’da Yaşlılar Haftası’na anlamlı vurgu Aksaray’da Yaşlılar Haftası’na anlamlı vurgu
TİGAD GENEL BAŞKANI GEÇGEL “İman ve Azmin Zaferi: Çanakkale Ruhu Dijital Çağda da Yaşatılmalıdır”
TİGAD GENEL BAŞKANI GEÇGEL “İman ve Azmin Zaferi: Çanakkale Ruhu Dijital Çağda da Yaşatılmalıdır” TİGAD GENEL BAŞKANI GEÇGEL “İman ve Azmin Zaferi: Çanakkale Ruhu Dijital Çağda da Yaşatılmalıdır”
Aksaray’da Bayram Öncesi Güvenlik Zirvesi
Aksaray’da Bayram Öncesi Güvenlik Zirvesi Aksaray’da Bayram Öncesi Güvenlik Zirvesi
Aksaray’da Kadir Gecesi’nde Şehitler İçin Hatim Programı Düzenlendi
Aksaray’da Kadir Gecesi’nde Şehitler İçin Hatim Programı Düzenlendi Aksaray’da Kadir Gecesi’nde Şehitler İçin Hatim Programı Düzenlendi
SELÇUKLU KÜLLİYESİ DOLDU TAŞTI, BİNLERCE VATANDAŞ AYNI DUADA BULUŞTU
SELÇUKLU KÜLLİYESİ DOLDU TAŞTI, BİNLERCE VATANDAŞ AYNI DUADA BULUŞTU SELÇUKLU KÜLLİYESİ DOLDU TAŞTI, BİNLERCE VATANDAŞ AYNI DUADA BULUŞTU
Aksaray
Aksaray'da Öğretmenler Müthiş Bir Projeye İmza Attı Aksaray'da Öğretmenler Müthiş Bir Projeye İmza Attı
Aksaray’ın Maddi ve Manevi İstikbalinin Teminatı    ASÜ 20 YAŞINDA!
Aksaray’ın Maddi ve Manevi İstikbalinin Teminatı ASÜ 20 YAŞINDA! Aksaray’ın Maddi ve Manevi İstikbalinin Teminatı ASÜ 20 YAŞINDA!
Aksaray’da Çifte Acı: Terzioğlu’nun Ardından Kardeşi de Hayatını Kaybetti
Aksaray’da Çifte Acı: Terzioğlu’nun Ardından Kardeşi de Hayatını Kaybetti Aksaray’da Çifte Acı: Terzioğlu’nun Ardından Kardeşi de Hayatını Kaybetti
Aksaray Üreticileri Aynı Sofrada Buluştu: Yatırımlar ve Projeler Konuşuldu
Aksaray Üreticileri Aynı Sofrada Buluştu: Yatırımlar ve Projeler Konuşuldu Aksaray Üreticileri Aynı Sofrada Buluştu: Yatırımlar ve Projeler Konuşuldu
AKSARAY’DA “KÖYÜMDE YAŞAMAK İÇİN BİR SÜRÜ NEDENİM VAR” PROJESİ BAŞVURULARI BAŞLADI
AKSARAY’DA “KÖYÜMDE YAŞAMAK İÇİN BİR SÜRÜ NEDENİM VAR” PROJESİ BAŞVURULARI BAŞLADI AKSARAY’DA “KÖYÜMDE YAŞAMAK İÇİN BİR SÜRÜ NEDENİM VAR” PROJESİ BAŞVURULARI BAŞLADI
DENEYAP Türkiye, Geleceğin Teknoloji Yıldızlarını Arıyor; 2026 Başvuruları Devam Ediyor!
DENEYAP Türkiye, Geleceğin Teknoloji Yıldızlarını Arıyor; 2026 Başvuruları Devam Ediyor! DENEYAP Türkiye, Geleceğin Teknoloji Yıldızlarını Arıyor; 2026 Başvuruları Devam Ediyor!
Kampüs Camii’nde Geleneksel Kardeşlik İftarı Düzenlendi
Kampüs Camii’nde Geleneksel Kardeşlik İftarı Düzenlendi Kampüs Camii’nde Geleneksel Kardeşlik İftarı Düzenlendi
AKSARAY BELEDİYESİ EKİPLERİ RAMAZAN BAYRAMI BOYUNCA SAHADA OLACAK
AKSARAY BELEDİYESİ EKİPLERİ RAMAZAN BAYRAMI BOYUNCA SAHADA OLACAK AKSARAY BELEDİYESİ EKİPLERİ RAMAZAN BAYRAMI BOYUNCA SAHADA OLACAK
Aksaray Üniversitesinde Uyuşturucuya Karşı Toplumsal Farkındalık Eğitimi
Aksaray Üniversitesinde Uyuşturucuya Karşı Toplumsal Farkındalık Eğitimi Aksaray Üniversitesinde Uyuşturucuya Karşı Toplumsal Farkındalık Eğitimi