Abbas Satır


GAZİ YAŞARGİL VE CAN YÜCEL HİKÂYESİ

GAZİ YAŞARGİL VE CAN YÜCEL HİKÂYESİ


Tıp dünyasında bir efsane olarak kabul edilen Prof. Dr. Gazi Yaşargil, 100 yaşında hayata veda etti.

Modern beyin cerrahisinin öncülerinden biri olan Prof. Dr. Gazi Yaşargil, sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada büyük saygı gören bir isimdi. Amerikan Beyin Cerrahları Derneği tarafından “Yüzyılın Beyin Cerrahı” seçilerek adını tıp tarihine altın harflerle yazdırdı.

Gazi Yaşargil’in hayatında, ünlü şair Can Yücel’le arasında geçen etkileyici bir hikâye yer alır. Bu hikâyenin gerçek olup olmadığı konusunda farklı görüşler olsa da, anlatılanlar adalet, fedakârlık ve dostluk üzerine güçlü bir örnek sunar.

Liseyi birlikte okuyan iki sıkı dost, Gazi Yaşargil ve Can Yücel, eğitimleri boyunca harçlıklarını biriktirirler. Mezuniyetin ardından, dönemin Milli Eğitim Bakanı’na gidip yurtdışında eğitim görmek istediklerini söylerler.

Bakan, iki başarılı gencin talebini dinledikten sonra Can Yücel’i dışarı çıkarır ve Gazi Yaşargil’e şöyle der:

“Seni gönderebilirim ama oğlumu da gönderirsem ‘torpil yaptı’ derler. Bu yüzden Can’ı gönderemem.”

Can Yücel, bu karara başını eğer ve “Madem öyle, benim biriktirdiğim parayı da sen al. Hiç olmazsa birimiz amacına ulaşsın,” diyerek tüm birikimini arkadaşına verir.

Bu fedakârlığın ardındaki isim, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel’dir. Gönderilmeyen öğrenci kendi oğlu Can Yücel, yurt dışına gönderilen ise sonrasında dünyanın en önemli beyin cerrahlarından biri olacak Gazi Yaşargil’dir.

1943 yılında Almanya’ya giden Yaşargil, burada tıp eğitimine başlar. İki yıl sonra İsviçre’ye geçer ve Zürih Tıp Fakültesi’nde, ünlü beyin cerrahı Prof. Dr. Rudolf Nissen’in asistanı olur. Bu süreçte Can Yücel’le bağını hiç koparmaz; Can sık sık arayıp derslerini sorar, destek olur.

VATANDAŞLIKTAN ÇIKARILIŞI

1960 yılında Türkiye’de askeri darbe gerçekleşir. Gazi Yaşargil’in doçentlik sınavına hazırlandığı dönemde kendisine askerlik celbi gelir. O günlerde lise arkadaşı Ömer İnönü onu ziyarete gelir. Gazi Yaşargil, İsmet İnönü’nün oğlu Ömer’e şöyle der:

“Git babana söyle, profesör olup döneyim, öyle askere geleyim.”

Ancak çabalar sonuçsuz kalır. Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşlığından çıkarılır. Böylece “haymatlos” yani vatansız pasaportla yaşamaya başlar. Yine de bilimden kopmaz; önce profesör, sonra ordinaryüs profesör olur.

TÜRKİYE’YE DÖNÜŞÜ

Yıllar sonra dönemin Başbakanı Turgut Özal’ın girişimiyle tekrar Türk vatandaşlığına kabul edilir. Sanayi Bakanı Şükrü Yürür, pasaportunu bizzat verir.

18 yaşında ayrıldığı Türkiye’ye, 63 yaşında geri döner. Ankara’ya vardığında, şehirdeki değişim karşısında çok duygulanır. Otomobilinden inmeden, üç saat boyunca Ankara sokaklarını gezer.

İstanbul’a geçer ve yıllar sonra dostu Can Yücel’le kavuşur. Bu duygusal buluşmada Yaşargil,

“Seninkiler gibi bir şiir yazabilsem başka bir şey istemem,” der. Can Yücel ise, “Ben de senin gibi bir ameliyat yapabilsem başka bir şey istemem hayattan,” diye yanıtlar.

Gazi Yaşargil, oğluna “Can” adını verir; dostunun hatırasını yaşatır. Can Yücel'in oğlu Hasan'ı da yanına alır, bağlarını hep sıcak tutar.

VEDA ZAMANI

1999 yılında Can Yücel hastalanınca oğlu Hasan, Gazi Yaşargil’e bir mektup yollar ve babasının onun için imzaladığı son kitabı gönderir: Mekânım Datça Olsun.

Kitabın ilk sayfasında şu satırlar yazılıdır:

“Gazi… gözümün bebeği… giderayak…”

O gün, Hasan’dan “Gazi’den selam var” sözünü duyan Can Yücel, son nefesini verir.

Gazi Yaşargil, iki evlilik yaptı. İlk evliliğinden Leyla ve Ceylan adında iki kızı, Can adında bir oğlu vardır. Beyin ameliyatlarında kullandığı bir alete kızı Leyla’nın adını vermiştir.

Tıp dünyasına damga vuran, binlerce insanın hayatına dokunan büyük bir bilim insanıydı.

Allah rahmet eylesin. 

  • Cumartesi 30 ° / 17.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 22.8 ° / 13.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 23.6 ° / 11.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    9311,88%-2,19
  • DOLAR

    38,85% -0,32
  • EURO

    44,87% -0,99
  • GRAM ALTIN

    4344,50% 1,44
  • Ç. ALTIN

    6989,75% 1,74

Aksaray

14.06.2025

  • İMSAK 03:23
  • GÜNEŞ 05:13
  • ÖĞLE 12:49
  • İKİNDİ 16:43
  • AKŞAM 20:16
  • YATSI 21:57
Jandarma Teşkilatı'nın 186. Kuruluş Yıl Dönümü Aksaray’da Törenle Kutlandı Jandarma Teşkilatı'nın 186. Kuruluş Yıl Dönümü Aksaray’da Törenle Kutlandı
Aksaray’da Kitap Konakları ve Millet Kıraathanesi, YKS Öncesi Öğrencilerin Uğrak Noktası Oldu Aksaray’da Kitap Konakları ve Millet Kıraathanesi, YKS Öncesi Öğrencilerin Uğrak Noktası Oldu
AK Parti Aksaray Kadın Kolları’nda Şenay Demir Dönemi Sona Erdi AK Parti Aksaray Kadın Kolları’nda Şenay Demir Dönemi Sona Erdi
Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak’tan Hasat Öncesi Yangın Uyarısı: "Tüm Vatandaşlarımızdan Özel Hassasiyet Bekliyoruz" Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak’tan Hasat Öncesi Yangın Uyarısı: "Tüm Vatandaşlarımızdan Özel Hassasiyet Bekliyoruz"
AKSARAY BELEDİYESİ ÇEVREYE DUYARLILIK GÖSTEREN LİSE ÖĞRENCİSİNİ ÖDÜLLENDİRDİ AKSARAY BELEDİYESİ ÇEVREYE DUYARLILIK GÖSTEREN LİSE ÖĞRENCİSİNİ ÖDÜLLENDİRDİ
40 METRELİK YENİ ÇEVRE YOLUNDA ÇALIŞMALAR HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR 40 METRELİK YENİ ÇEVRE YOLUNDA ÇALIŞMALAR HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR
AKSARAY GÜLAGAÇ İLÇE TAPU MÜDÜRÜ BULDUĞU PARA DOLU POŞETİN SAHİBİNİ BULDURARAK TESLİM ETTİ AKSARAY GÜLAGAÇ İLÇE TAPU MÜDÜRÜ BULDUĞU PARA DOLU POŞETİN SAHİBİNİ BULDURARAK TESLİM ETTİ
Aksaray’ın Geleceği İçin Basınla Elele: Vali Kumbuzoğlu’ndan Samimi Mesajlar Aksaray’ın Geleceği İçin Basınla Elele: Vali Kumbuzoğlu’ndan Samimi Mesajlar
Aksaray’da Aranan İki Hükümlü Yakalandı Aksaray’da Aranan İki Hükümlü Yakalandı
Aksaray Üniversitesi’ne Milli Teknoloji Atölyesi kuruluyor Aksaray Üniversitesi’ne Milli Teknoloji Atölyesi kuruluyor
AKSARAY BELEDİYESİ’NİN EĞLENCELİ VE EĞİTİCİ YAZ PROGRAMLARI BAŞLIYOR AKSARAY BELEDİYESİ’NİN EĞLENCELİ VE EĞİTİCİ YAZ PROGRAMLARI BAŞLIYOR
Yeni okul binası sanayiye nitelikli iş gücü, şehir merkezine yeşil alan kazandıracak Yeni okul binası sanayiye nitelikli iş gücü, şehir merkezine yeşil alan kazandıracak
Aksaray Merkez Bölcek Caddesi’nde Altyapı Devrimi: Asbest Borular Söküldü, Modern Sistemler Kuruldu Aksaray Merkez Bölcek Caddesi’nde Altyapı Devrimi: Asbest Borular Söküldü, Modern Sistemler Kuruldu
YKS Öncesi Aksaray’da Koordinasyon Toplantısı Yapıldı YKS Öncesi Aksaray’da Koordinasyon Toplantısı Yapıldı
Lavanta Bahçesinde Yaz Hazırlığı Başladı Lavanta Bahçesinde Yaz Hazırlığı Başladı