Erdogan Kaya


Gazetecilik nereye gidiyor?


Öncelikle şunu söylemek isterim ki, gazetecilik bitiş noktasına gidiyor. Hele buna gazeteciliği meslek edinme değilde hobi olsun, bana gazeteci desinler ve kamuoyunda havam olsun diye meslekle ilgisi olmayanlar bu mesleği yapmaya çalışınca bu meslek ayaklar altına düşmeye başladı. İnternet üzerinden bir iki çakma ona buna sataşma yazısı yazdınız mı gazetecisiniz. Her mesleğin kendine has bir eğitimi ve çıraklığı vardır. Ama maalesef bizim mesleğin baktığınızda ne çıraklığı ve ne de eğitimi var.

Bunları yazarken kimseyi eleştirmek ve yermek için yazmadığım gibi, husumet içinde yazmıyorum. Kamuoyundan dinlediğim kadarı ile son yıllarda bizim mesleğe itibar eden insan sayısı çok az kalmış durumda.

Tabi buna pirim veren kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarıdır. Kim gazeteci , kim değil adam ne iş yapar bakmadan pirim verirsen mantar biter gibi gazeteci bitiyor. Ben inanın bu mesleğe 43 yılını vermiş birisi olarak artık nerede ise gazeteciyim demekten imtina eder duruma geldim.

Adam iki gün gazeteciyim diye ortaya çıkıyor, daire müdürü aldırıp, daire müdürü tayini çıkartmaya çalışıyor. Gazeteci ne devletin üzerinde ne de vatandaşın üzerinde bir imtiyaza sahip değildir. Hatta mesleğini tehdit ve şantaj olarak kullanmaya yetkisi yoktur.

Bizim görevimiz toplumu bilgilendirmek, varsa yanlışları adabı üslubu ile yazarak uyarmaktır. Hatta eksiklikleri biliyorsak, bilgi sahibi isek yol göstermektir. Devletin hiçbir makam ve koltuğunun üzerinde değiliz. devletin erkanı da yaptığı bir toplantıya gazeteci çağırırken kimi çağıracağını bilmelidir.

Yapılan eleştirileri kurumlar eğer doğru ise dikkate alarak eksiklikleri gidermektir. Gazeteci bir kimseye kişisel meselesinden dolayı hakaret ve iftira ediyorsa o kişi hemen adli mercilere çekinmeden şikayette bulunup suç duyurusu yapmalıdır.

Bakın bir yıldır gazetecilerle ilgili gün ve kutlamalar olur. Eskiden nerede ise kurum ve kuruluşlar bizleri bir yemekte bir araya getirir kutlama yaparlardı, hemde yarışa girerlerdi. Bir yıldır hiç bir kurum ve kuruluş bizleri adam yerine koyup davet etmediler. Sadece Sayın valimiz Ali Mantı yaptı, herhalde toplantıda yaşananları görünce o da tövbe etmiştir

Bu bizim meslektaşlarımız için bir ayıp ve dışlanmışlık değil mi? önce biz gazeteciler içimizdeki gazetecilikle alakası olmayanları neden dışlamayız? Hatta bize üye ise meslekle alakası olmasa da baş tacı etmiyormuyuz? Bunu önce bu mesleği yapanlar temizliği yapmalılar.

Bizler bu temizliği yapamıyorsak kurum ve kuruluşlar bu meslekle alakası olmayanlara itibar edip değer vermemeliler. Bence en büyük hata kurum ve kuruluşlardadır. Kişilerin özel hayatlarını gazeteciyim diyerek yazıp eleştiriyorsa bu adamı toplumdan dışlanmalı.

Gazetecilik zaten İnternet sayesinde bitme noktasındadır. Devletin resmi ilan kurumu tarafından destek verilmese ilimizde gazete sayısı üçü geçmez. Esnaf zaten bir kaç gazete dışında yeterli gazete almıyor. Resmi kurumlarda olmasa bitiş noktasındadır.

Bunlar bir gerçek ve doğrudur. Şimdi sosyal medyada anında aldığı ve okuduğu haberi okuyucu bir gün sonra okur mu? Ulusal medya bile bazı yerlerden destek almasa bitmiş durumdadır. Kimsenin çaka yapmaya va hava sallamasına gerek yok.

Benim burada asıl anlatmak istediğim, şahıslar üzerinde durmak yerine gazeteciliğe bir çeki düzen verilmesini istememdir. Bu meslek ayaklar altına alınıp seviyesi düşmemelidir. Yeniden toparlanıp, birlik ve beraberlik içinde mesleğimizin itibarını yeniden kazandıralım istiyorum. Yoksa mesleğimiz her geçen gün bitmeye doğru gidiyor.

Doç. Dr. iBRAHİM BAKAN
28.08.2019 11:22:04
GÜNÜMÜZ GAZETECİLERİ: Yalaka Gazeteci, Satılmış Gazeteci, Kiralık Gazeteci, Mevsimlik Gazeteci, Sorumsuz gazeteci. Yandaş gazeteci.

  • Cumartesi 9.4 ° / 5.6 ° Güneşli
  • Pazar 9.1 ° / 6.6 ° false
  • Pazartesi 8.8 ° / 6.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    16088,00%-1,23
  • DOLAR

    44,16% 0,22
  • EURO

    50,49% -0,78
  • GRAM ALTIN

    7134,90% -0,98
  • Ç. ALTIN

    11685,77% -0,65

Zonguldak

14.03.2026

  • İMSAK 05:35
  • GÜNEŞ 07:00
  • ÖĞLE 13:07
  • İKİNDİ 16:25
  • AKŞAM 19:04
  • YATSI 20:24
Aksaray İHH’dan Kırgızistan’da Ramazan Kumanyası Dağıtımı
Aksaray İHH’dan Kırgızistan’da Ramazan Kumanyası Dağıtımı Aksaray İHH’dan Kırgızistan’da Ramazan Kumanyası Dağıtımı
AKSARAY BELEDİYESİ’NDEN RAMAZAN’DA 266 AİLEYE EVDE TEMİZLİK VE BAKIM DESTEĞİ
AKSARAY BELEDİYESİ’NDEN RAMAZAN’DA 266 AİLEYE EVDE TEMİZLİK VE BAKIM DESTEĞİ AKSARAY BELEDİYESİ’NDEN RAMAZAN’DA 266 AİLEYE EVDE TEMİZLİK VE BAKIM DESTEĞİ
Aksaray Üniversitesi Öncülüğünde Taşpınar Halıları Yeniden Hayat Buluyor
Aksaray Üniversitesi Öncülüğünde Taşpınar Halıları Yeniden Hayat Buluyor Aksaray Üniversitesi Öncülüğünde Taşpınar Halıları Yeniden Hayat Buluyor
Aksaray’da Traktör Kazası: 87 Yaşındaki Ali Altın Hayatını Kaybetti
Aksaray’da Traktör Kazası: 87 Yaşındaki Ali Altın Hayatını Kaybetti Aksaray’da Traktör Kazası: 87 Yaşındaki Ali Altın Hayatını Kaybetti
Kayseri Siyasetinden Türkiye’ye Örnek Buluşma: Farklı Partiler Aynı İftar Sofrasında Bir Araya Geldi
Kayseri Siyasetinden Türkiye’ye Örnek Buluşma: Farklı Partiler Aynı İftar Sofrasında Bir Araya Geldi Kayseri Siyasetinden Türkiye’ye Örnek Buluşma: Farklı Partiler Aynı İftar Sofrasında Bir Araya Geldi
TİCARET BAKANI ÖMER BOLAT’TAN NİĞDE VALİLİĞİ’NE ZİYARET
TİCARET BAKANI ÖMER BOLAT’TAN NİĞDE VALİLİĞİ’NE ZİYARET TİCARET BAKANI ÖMER BOLAT’TAN NİĞDE VALİLİĞİ’NE ZİYARET
Aksaray
Aksaray'da Duyarlı Bir Çiftçi Tarlasına “Korkma” Yazarak 12 Mart’a Anlamlı Mesaj Verdi Aksaray'da Duyarlı Bir Çiftçi Tarlasına “Korkma” Yazarak 12 Mart’a Anlamlı Mesaj Verdi
Aksaray’da Uyuşturucu Operasyonu: Zehir Taciri Tutuklandı
Aksaray’da Uyuşturucu Operasyonu: Zehir Taciri Tutuklandı Aksaray’da Uyuşturucu Operasyonu: Zehir Taciri Tutuklandı
Türkiye’nin İlk Astronotu Alper Gezeravcı ASÜ’de Öğrencilerle Buluştu
Türkiye’nin İlk Astronotu Alper Gezeravcı ASÜ’de Öğrencilerle Buluştu Türkiye’nin İlk Astronotu Alper Gezeravcı ASÜ’de Öğrencilerle Buluştu
MHP Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı Partisinden İstifa Etti
MHP Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı Partisinden İstifa Etti MHP Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı Partisinden İstifa Etti
Aksaray’da Bir Kişi Evinde Ölü Bulundu
Aksaray’da Bir Kişi Evinde Ölü Bulundu Aksaray’da Bir Kişi Evinde Ölü Bulundu
Aksaray Teknopark ve Milli Teknoloji Atölyesi Bakan Kacır’ın katılımıyla açıldı
Aksaray Teknopark ve Milli Teknoloji Atölyesi Bakan Kacır’ın katılımıyla açıldı Aksaray Teknopark ve Milli Teknoloji Atölyesi Bakan Kacır’ın katılımıyla açıldı
Aksaraylı Akademisyen Prof. Dr. Münevver Tekcan Hayatını Kaybetti
Aksaraylı Akademisyen Prof. Dr. Münevver Tekcan Hayatını Kaybetti Aksaraylı Akademisyen Prof. Dr. Münevver Tekcan Hayatını Kaybetti
Aksaray Futbol Camiasını Yasa Boğan Acı Kayıp
Aksaray Futbol Camiasını Yasa Boğan Acı Kayıp Aksaray Futbol Camiasını Yasa Boğan Acı Kayıp
AKSARAY’DA RAMAZAN SOFRALARI DAYANIŞMA İLE KURULUYOR
AKSARAY’DA RAMAZAN SOFRALARI DAYANIŞMA İLE KURULUYOR AKSARAY’DA RAMAZAN SOFRALARI DAYANIŞMA İLE KURULUYOR