Erdogan Kaya


Gazetecilik nereye gidiyor?


Öncelikle şunu söylemek isterim ki, gazetecilik bitiş noktasına gidiyor. Hele buna gazeteciliği meslek edinme değilde hobi olsun, bana gazeteci desinler ve kamuoyunda havam olsun diye meslekle ilgisi olmayanlar bu mesleği yapmaya çalışınca bu meslek ayaklar altına düşmeye başladı. İnternet üzerinden bir iki çakma ona buna sataşma yazısı yazdınız mı gazetecisiniz. Her mesleğin kendine has bir eğitimi ve çıraklığı vardır. Ama maalesef bizim mesleğin baktığınızda ne çıraklığı ve ne de eğitimi var.

Bunları yazarken kimseyi eleştirmek ve yermek için yazmadığım gibi, husumet içinde yazmıyorum. Kamuoyundan dinlediğim kadarı ile son yıllarda bizim mesleğe itibar eden insan sayısı çok az kalmış durumda.

Tabi buna pirim veren kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarıdır. Kim gazeteci , kim değil adam ne iş yapar bakmadan pirim verirsen mantar biter gibi gazeteci bitiyor. Ben inanın bu mesleğe 43 yılını vermiş birisi olarak artık nerede ise gazeteciyim demekten imtina eder duruma geldim.

Adam iki gün gazeteciyim diye ortaya çıkıyor, daire müdürü aldırıp, daire müdürü tayini çıkartmaya çalışıyor. Gazeteci ne devletin üzerinde ne de vatandaşın üzerinde bir imtiyaza sahip değildir. Hatta mesleğini tehdit ve şantaj olarak kullanmaya yetkisi yoktur.

Bizim görevimiz toplumu bilgilendirmek, varsa yanlışları adabı üslubu ile yazarak uyarmaktır. Hatta eksiklikleri biliyorsak, bilgi sahibi isek yol göstermektir. Devletin hiçbir makam ve koltuğunun üzerinde değiliz. devletin erkanı da yaptığı bir toplantıya gazeteci çağırırken kimi çağıracağını bilmelidir.

Yapılan eleştirileri kurumlar eğer doğru ise dikkate alarak eksiklikleri gidermektir. Gazeteci bir kimseye kişisel meselesinden dolayı hakaret ve iftira ediyorsa o kişi hemen adli mercilere çekinmeden şikayette bulunup suç duyurusu yapmalıdır.

Bakın bir yıldır gazetecilerle ilgili gün ve kutlamalar olur. Eskiden nerede ise kurum ve kuruluşlar bizleri bir yemekte bir araya getirir kutlama yaparlardı, hemde yarışa girerlerdi. Bir yıldır hiç bir kurum ve kuruluş bizleri adam yerine koyup davet etmediler. Sadece Sayın valimiz Ali Mantı yaptı, herhalde toplantıda yaşananları görünce o da tövbe etmiştir

Bu bizim meslektaşlarımız için bir ayıp ve dışlanmışlık değil mi? önce biz gazeteciler içimizdeki gazetecilikle alakası olmayanları neden dışlamayız? Hatta bize üye ise meslekle alakası olmasa da baş tacı etmiyormuyuz? Bunu önce bu mesleği yapanlar temizliği yapmalılar.

Bizler bu temizliği yapamıyorsak kurum ve kuruluşlar bu meslekle alakası olmayanlara itibar edip değer vermemeliler. Bence en büyük hata kurum ve kuruluşlardadır. Kişilerin özel hayatlarını gazeteciyim diyerek yazıp eleştiriyorsa bu adamı toplumdan dışlanmalı.

Gazetecilik zaten İnternet sayesinde bitme noktasındadır. Devletin resmi ilan kurumu tarafından destek verilmese ilimizde gazete sayısı üçü geçmez. Esnaf zaten bir kaç gazete dışında yeterli gazete almıyor. Resmi kurumlarda olmasa bitiş noktasındadır.

Bunlar bir gerçek ve doğrudur. Şimdi sosyal medyada anında aldığı ve okuduğu haberi okuyucu bir gün sonra okur mu? Ulusal medya bile bazı yerlerden destek almasa bitmiş durumdadır. Kimsenin çaka yapmaya va hava sallamasına gerek yok.

Benim burada asıl anlatmak istediğim, şahıslar üzerinde durmak yerine gazeteciliğe bir çeki düzen verilmesini istememdir. Bu meslek ayaklar altına alınıp seviyesi düşmemelidir. Yeniden toparlanıp, birlik ve beraberlik içinde mesleğimizin itibarını yeniden kazandıralım istiyorum. Yoksa mesleğimiz her geçen gün bitmeye doğru gidiyor.

Doç. Dr. iBRAHİM BAKAN
28.08.2019 11:22:04
GÜNÜMÜZ GAZETECİLERİ: Yalaka Gazeteci, Satılmış Gazeteci, Kiralık Gazeteci, Mevsimlik Gazeteci, Sorumsuz gazeteci. Yandaş gazeteci.

  • Salı 11.2 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 12.4 ° / 7.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    15734,19%-0,47
  • DOLAR

    44,47% 0,07
  • EURO

    50,96% 0,02
  • GRAM ALTIN

    6450,51% 0,05
  • Ç. ALTIN

    10550,10% 0,00

Zonguldak

31.03.2026

  • İMSAK 05:03
  • GÜNEŞ 06:31
  • ÖĞLE 13:02
  • İKİNDİ 16:35
  • AKŞAM 19:23
  • YATSI 20:45
ASÜ’lü sporcular uluslararası turnuvada şampiyon oldu
ASÜ’lü sporcular uluslararası turnuvada şampiyon oldu ASÜ’lü sporcular uluslararası turnuvada şampiyon oldu
AKSARAY’DA BIÇAKLI KAVGA VE POLİSE SALDIRI: 2 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI
AKSARAY’DA BIÇAKLI KAVGA VE POLİSE SALDIRI: 2 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI AKSARAY’DA BIÇAKLI KAVGA VE POLİSE SALDIRI: 2 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI
68 AKSARAY BELEDİYESPOR U15 TAKIMININ ŞAMPİYONLUK SEVİNCİ
68 AKSARAY BELEDİYESPOR U15 TAKIMININ ŞAMPİYONLUK SEVİNCİ 68 AKSARAY BELEDİYESPOR U15 TAKIMININ ŞAMPİYONLUK SEVİNCİ
KÖYDE BİLİM VAR PROJESİ İLE BİLİM KÖY OKULLARINA TAŞINIYOR
KÖYDE BİLİM VAR PROJESİ İLE BİLİM KÖY OKULLARINA TAŞINIYOR KÖYDE BİLİM VAR PROJESİ İLE BİLİM KÖY OKULLARINA TAŞINIYOR
Aksaray’da Sağlıklı Hayat Merkezi’nden Dikkat Çeken Sonuç
Aksaray’da Sağlıklı Hayat Merkezi’nden Dikkat Çeken Sonuç Aksaray’da Sağlıklı Hayat Merkezi’nden Dikkat Çeken Sonuç
AKSARAY
AKSARAY'IN ESKİL İLÇESİNDE KAÇAK KAZIYA SUÇÜSTÜ: 2 ŞÜPHELİ YAKALANDI AKSARAY'IN ESKİL İLÇESİNDE KAÇAK KAZIYA SUÇÜSTÜ: 2 ŞÜPHELİ YAKALANDI
AKSARAY’DA UYUŞTURUCU OPERASYONU: ZEHİR TACİRİ TUTUKLANDI
AKSARAY’DA UYUŞTURUCU OPERASYONU: ZEHİR TACİRİ TUTUKLANDI AKSARAY’DA UYUŞTURUCU OPERASYONU: ZEHİR TACİRİ TUTUKLANDI
KÜLTÜR KONAĞI ASLINA UYGUN OLARAK YÜKSELİYOR
KÜLTÜR KONAĞI ASLINA UYGUN OLARAK YÜKSELİYOR KÜLTÜR KONAĞI ASLINA UYGUN OLARAK YÜKSELİYOR
AKSARAY BİLİM FESTİVALİ 19-21 HAZİRAN’DA KAPILARINI AÇIYOR
AKSARAY BİLİM FESTİVALİ 19-21 HAZİRAN’DA KAPILARINI AÇIYOR AKSARAY BİLİM FESTİVALİ 19-21 HAZİRAN’DA KAPILARINI AÇIYOR
AKSARAY’DA YILIN DÜĞÜNÜ: TÜRKÖZ VE ÇEVİK AİLELERİNİN MUTLU GÜNÜ
AKSARAY’DA YILIN DÜĞÜNÜ: TÜRKÖZ VE ÇEVİK AİLELERİNİN MUTLU GÜNÜ AKSARAY’DA YILIN DÜĞÜNÜ: TÜRKÖZ VE ÇEVİK AİLELERİNİN MUTLU GÜNÜ
Türkiye’de Okunan Neredeyse Her 5 Haberden Birinde Onun İmzası Var!
Türkiye’de Okunan Neredeyse Her 5 Haberden Birinde Onun İmzası Var! Türkiye’de Okunan Neredeyse Her 5 Haberden Birinde Onun İmzası Var!
Enerji Bağımlılığının 200 Yıllık Hikâyesi
Enerji Bağımlılığının 200 Yıllık Hikâyesi Enerji Bağımlılığının 200 Yıllık Hikâyesi
Aksaray İHH, AKSARAY’DA YAPILAN, 2026 RAMAZAN ÇALIŞMALARI
Aksaray İHH, AKSARAY’DA YAPILAN, 2026 RAMAZAN ÇALIŞMALARI Aksaray İHH, AKSARAY’DA YAPILAN, 2026 RAMAZAN ÇALIŞMALARI
AKSARAY BELEDİYESİ’NDEN BİYOLOJİK MÜCADELEYLE HAŞERELERE ERKEN MÜDAHALE
AKSARAY BELEDİYESİ’NDEN BİYOLOJİK MÜCADELEYLE HAŞERELERE ERKEN MÜDAHALE AKSARAY BELEDİYESİ’NDEN BİYOLOJİK MÜCADELEYLE HAŞERELERE ERKEN MÜDAHALE
ATIK PİLLER AYRI TOPLANIYOR, ÇEVRE KORUNUYOR
ATIK PİLLER AYRI TOPLANIYOR, ÇEVRE KORUNUYOR ATIK PİLLER AYRI TOPLANIYOR, ÇEVRE KORUNUYOR