Erdogan Kaya


Edep yahu

Edep yahu


Edep, söz ve davranışların adaba uygun şekilde olmasıdır. Bir başka ifadeyle, Allah´ın emrettiği gibi yaşamaktır. Hz. Mevlâna edep hakkında şöyle der: ?Eğer insanoğlu edepten mahrum ise insan değildir. İnsanın hayvandan farkı edeptir. Gözünü aç ve Allah´ın bütün kelamına dikkat et. Bütün Kuran´ın manası edeptir.?

Nur suresi, 30 ayette şöyle buyrulmaktadır: ?(Resulüm!) Mümin erkeklere, gözlerini (harama) dikmemelerini, ırzlarını da korumalarını söyle. Çünkü bu, kendileri için daha temiz bir davranıştır. Şüphesiz Allah, onların yapmakta olduklarından haberdardır.?

Yunus Emre edebin önemini şu sözlerle ifade etmiştir:

?Girdim ilim meclisine, eyledim kıldım talep,

Dediler ilim geride, illa edep illa edep.?

Genel ahlak kurallarına ve toplum normlarına aykırı, toplumca kabul görmeyecek ve rahatsız edici bulunacak ya da sadece kendimize yakıştıramadığımız bazı tutum ve davranışlarımızla yüzleştiğimizde/yüzleştirildiğimizde utanırız. Yüzümüz kızarır, başımız öne doğru eğilir, karşımızdakine veremediğimiz cevapları yerlerde ararız sanki. Üzerimizde toplanan yadırgayıcı bakışlardan dolayı içimiz sıkılır, hatta eğer bu his dayanılmaz derecede yoğun olursa ?Yer yarılsa da içine girsem? dedirten bir kaçma, yok olma arzusunu da beraberinde getirir. Peki, gerçekten ?Hayâ? bu mudur? Buraya kadar aslında sanıldığı gibi hayâyı değil, yaşantımızda hayâ duygusunun unutulup tekrar hatırlanması durumunda karşımıza çıkan ?utanma? duygusunu anlatmış olduk.

Zira yanlışımızı engelleyecek değerimiz olan ?hayâ? aynı zamanda bu yanlışımız sonrasında yaşayacağımız pişmanlığın da sebebidir. Buradan şu sonuç çıkarılabilir. Eğer içimizdeki hayâ en azından yanlış yapmamızı engelleyemiyorsa bile sonrasında pişmanlığa ve utanmamıza sebep olmaktadır. Bir kul olarak her zaman yanlış yapma ihtimalimiz olduğunu göz önüne aldığımızda, bu değerimizin yanlışlardan dönüşümüz için de son derece önemli olduğu görülmektedir. Öyleyse hayâ bir kılavuzdur diyebiliriz.

Allah´tan utanmak, imanın kuvvetli olduğuna işarettir. Hayâsı olan Allah´tan utandığı için günahtan çekinir. İnsan yaratılışında var olan hayâ, İslâm dininin özü olan iman ile beslenip gelişince insanda iffet olarak, ar ve ayıplara karşı en büyük kalkan şekline dönüşmektedir. Peygamber Efendimiz, ?İman, yetmiş kusur şubedir. Onun en üstünü (Lâ ilâhe illallah) sözüdür; en aşağısı ise, yoldan eziyet verecek şeyleri kaldırmaktır. Hayâ da imandan bir şubedir.? buyurmuştur.

Edep ve hayâ insanın vicdani ve ahlakıyla yakından ilgili olan ve kişiliğimizin temelini oluşturan duygulardan birisidir. Hem İslam dininde hem de Türk aile kültüründen gelen edep duygusu gerek büyüklere karşı olan saygı ve küçüklere olan sevgimizi gerekse de insani ilişkilerimizi sağlıklı bir şekilde yürütmemizi sağlayan bir olgudur. Edepsizlik ve hayâsızlık, insani kötüye yönelttiği ya da kötü yoldan alıkoymakta bir engel teşkil ettiğinden dolayı hiçbir zaman hoş karşılanmamaktadır.

Edep ve hayâdan yoksun insanların neler yapabileceğini tüm çirkinliği ile görebilmekteyiz. Bu yönü ile edep ve hayâ duyguları sağlam olan insanların, zayıf imanlı olsalar dahi toplumdan utanan tarafları onları saygın bir noktada tutabilmektedir. ?Allahtan korkmuyorsun bari kuldan utan? sözü bunu anlatan güzel bir misaldir. Tabii ki en güzeli Allah korkusu ile beraber olan edep ve hayâdır ama sadece ikisi bile kişiyi insanlık sınırlarında tutabilmektedir.

Özetle hayâ, insanı insan yapan ve elbette daha güzel bir insan yapan değerlerimizden biri. Ve yine tüm değerlerimiz gibi, ancak kıymet verdiğimiz ölçüde bizi değerli kılacaktır.

  • Salı 10 ° / 4.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 9.4 ° / 5.8 ° Güneşli
  • Perşembe 8.1 ° / 5.2 ° Güneşli
  • BIST 100

    16018,35%2,67
  • DOLAR

    44,04% 0,03
  • EURO

    51,40% 0,20
  • GRAM ALTIN

    7342,26% 0,92
  • Ç. ALTIN

    11860,01% 0,91

Zonguldak

10.03.2026

  • İMSAK 05:42
  • GÜNEŞ 07:07
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 16:23
  • AKŞAM 19:00
  • YATSI 20:20
ASÜ’de “Bir Nar Bin Parça” Kolaj Sergisi açıldı
ASÜ’de “Bir Nar Bin Parça” Kolaj Sergisi açıldı ASÜ’de “Bir Nar Bin Parça” Kolaj Sergisi açıldı
YENİ BELEDİYE BİNASI ÖNÜNDE BAŞLATILAN MİLLET BAHÇESİ ŞEKİLLENİYOR
YENİ BELEDİYE BİNASI ÖNÜNDE BAŞLATILAN MİLLET BAHÇESİ ŞEKİLLENİYOR YENİ BELEDİYE BİNASI ÖNÜNDE BAŞLATILAN MİLLET BAHÇESİ ŞEKİLLENİYOR
Aksaray İHH’dan Gine’de Ramazan Kumanya Dağıtımı
Aksaray İHH’dan Gine’de Ramazan Kumanya Dağıtımı Aksaray İHH’dan Gine’de Ramazan Kumanya Dağıtımı
Aksaray ile Kıbrıs Türkleri arasındaki dört asırlık tarihi bağlar ASÜ’de canlandı
Aksaray ile Kıbrıs Türkleri arasındaki dört asırlık tarihi bağlar ASÜ’de canlandı Aksaray ile Kıbrıs Türkleri arasındaki dört asırlık tarihi bağlar ASÜ’de canlandı
AKSARAYLILAR GÜNÜNDE LİSELİLERDEN IHLARA VADİSİ TANITIM GEZİSİ
AKSARAYLILAR GÜNÜNDE LİSELİLERDEN IHLARA VADİSİ TANITIM GEZİSİ AKSARAYLILAR GÜNÜNDE LİSELİLERDEN IHLARA VADİSİ TANITIM GEZİSİ
TİGAD Genel Başkanı Okan Geçgel’den 8 Mart Mesajı: “Kadınların Katledilmediği Bir Dünya İçin Hepimize Sorumluluk Düşüyor”
TİGAD Genel Başkanı Okan Geçgel’den 8 Mart Mesajı: “Kadınların Katledilmediği Bir Dünya İçin Hepimize Sorumluluk Düşüyor” TİGAD Genel Başkanı Okan Geçgel’den 8 Mart Mesajı: “Kadınların Katledilmediği Bir Dünya İçin Hepimize Sorumluluk Düşüyor”
LİSE MÜDÜRLERİ 50. YILINI KUTLAYAN  TİCARET LİSESİNDE BULUŞTULAR
LİSE MÜDÜRLERİ 50. YILINI KUTLAYAN TİCARET LİSESİNDE BULUŞTULAR LİSE MÜDÜRLERİ 50. YILINI KUTLAYAN TİCARET LİSESİNDE BULUŞTULAR
HER GÜN ŞEHRİ TEMİZLEYEN ELLER BU KEZ KADINLARA GÜL UZATTI
HER GÜN ŞEHRİ TEMİZLEYEN ELLER BU KEZ KADINLARA GÜL UZATTI HER GÜN ŞEHRİ TEMİZLEYEN ELLER BU KEZ KADINLARA GÜL UZATTI
AKSARAY’DA HASTA YAKINLARI KIŞ ŞARTLARINDA YOLCULUK YAPMADAN KONAKLADI
AKSARAY’DA HASTA YAKINLARI KIŞ ŞARTLARINDA YOLCULUK YAPMADAN KONAKLADI AKSARAY’DA HASTA YAKINLARI KIŞ ŞARTLARINDA YOLCULUK YAPMADAN KONAKLADI
22,23 VE 24 DÖNEM  AKSARAY MİLLETVEKİLİ  AK PARTİ BELÇIKA TEMSİLCİSİ RUHİ AÇIKGÖZ DEN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ MESAJI
22,23 VE 24 DÖNEM AKSARAY MİLLETVEKİLİ AK PARTİ BELÇIKA TEMSİLCİSİ RUHİ AÇIKGÖZ DEN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ MESAJI 22,23 VE 24 DÖNEM AKSARAY MİLLETVEKİLİ AK PARTİ BELÇIKA TEMSİLCİSİ RUHİ AÇIKGÖZ DEN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ MESAJI
AKSARAY’DA YASA DIŞI BAHİS,ŞANS OYUNLARI KUMARLA MÜCADELE KOORDİNASYON TOPLANTISI
AKSARAY’DA YASA DIŞI BAHİS,ŞANS OYUNLARI KUMARLA MÜCADELE KOORDİNASYON TOPLANTISI AKSARAY’DA YASA DIŞI BAHİS,ŞANS OYUNLARI KUMARLA MÜCADELE KOORDİNASYON TOPLANTISI
ÇEDES Kapsamında Öğrencilerden Çevre Temizliği Etkinliği
ÇEDES Kapsamında Öğrencilerden Çevre Temizliği Etkinliği ÇEDES Kapsamında Öğrencilerden Çevre Temizliği Etkinliği
AK PARTİ BELÇIKA TEMSİLCİLİĞİNDEN BİR İLK
AK PARTİ BELÇIKA TEMSİLCİLİĞİNDEN BİR İLK AK PARTİ BELÇIKA TEMSİLCİLİĞİNDEN BİR İLK
AKSARAY, ITB BERLIN 2026’DA TANITILDI
AKSARAY, ITB BERLIN 2026’DA TANITILDI AKSARAY, ITB BERLIN 2026’DA TANITILDI
Aksaray’da Evinde Cansız Bedeni Bulundu
Aksaray’da Evinde Cansız Bedeni Bulundu Aksaray’da Evinde Cansız Bedeni Bulundu