Ali Genç


CİHANDA 2.BİR EŞİ OLMAYAN 1000 YILLIK HARÇSIZ KÖPRÜ DÜNYA MİMARLARININ AKININA UĞRAR!

CİHANDA 2.BİR EŞİ OLMAYAN 1000 YILLIK HARÇSIZ KÖPRÜ DÜNYA MİMARLARININ AKININA UĞRAR!


Komşu ve kardeş Nevşehir vilayetine gelen Turist sayısı bizim misli mislimiz olmasının sebebini hiç düşündünüz mü?

  Orada Turisti cezbedecek yer ve sayısı bizden fazlamı?!!!  Değil!

 Özellikle İnanç turizmi yönünde Nevşehir´de Bir Hacı Bektaşı Veli Hazretleri var.

 Hacı Bektaşı veli Hazretleriyle Aksaray´daki Allah(c.c.) ın dostlarının mı Manevi makamlarının yüksek olduğunu bilememekle birlikte bizde 70 Bin Evliya var.

   70 Bin Evliyamızın yanında sayısız Peygamber torunu bulunurken, yine Hıristiyanlar tarafından kutsal sayılan sayısız Aziz ve Yahudi inancına göre de onların dedesi olan Hz.Sam(A.S.) nin torunlarını da bağrımızda barındırıyoruz. 

  Hristiyanlığın 3 Mezhebinden birisi olan Ortodoks´un kurucuları da Aksaraylı ve bu mezhebi bu topraklarda kurmuşlar.

  Buna rağmen neden bize onlardan çok, çok az turist geliyor?

 Şehir merkezine neden hiç turist gelmiyor?

Aksaray ili geneline gelenlerin ekserisi neden sınırlarımız içindeki konaklama merkezlerinde barınmıyor?

 Ben çok düşündüm ve bu konuda mevki ve makamlarda oturup bol sıfırlı maaş alan ve bir elleri yağda ,diğer ise bayda olanlar yerine kafa yordum.

   Ve ulaştığım sonucun ilki  Nevşehir´in 1954´den itibaren il olması nedeniyle kendi tarihi ve turistik yerlerini kendileri tarafından zamanında tanıtabilmesi, özel idare ve  genel bütçe imkanlarıyla buralara giden yolların yapımıyla diğer alt yapı sıkıntılarının zamanında giderilmesi olduğu kanaatine ulaştım.

   Biz ise maalesef ancak onlardan 34 yıl sonra kendi vilayetliğimize kavuştuk.

   Onları 34 yıl geriden takip etmemiz,1989´dan itibaren ise görev yapan atanmış ve seçilmişlerin devede kulak oranında bile olmayanların dışında kalanlarının umursamazlığı ile artık bizim komşu ile aynı kulvarda rekabet etmemize imkan yok.!!!

1978YILINDAN İTİBAREN YURT İÇİ VE DIŞINDA YAPTIĞIM ARAŞTIRMALARDA  LİTERATÜRE GİREN ILISUDAKİ ÜÇ KEMERLİ HARÇSIZ KÖPRÜNÜN BİR EŞİ BENZERİNE ULAŞAMADIM!!!

  Onun yerine komşuda olmayanlarla Turist çekmemiz gerekir

 Bunların hangileri olabileceğini günlerdir kaleme aldığım yazılarımda bir kısmını belirtim!

   Bu gün belirteceğim ise hakkıyla tanıtılabilsek UNESCO tarafından tescil edilecek bir eserimiz.

   Bu eserimizle ilgili 1978´den bu yana yurt içinde ve yurt dışında araştırma yapıyorum.

   Yaptığım araştırmalarda bu eserin yeryüzünde literatüre girmiş ikinci bir eşi yok.

    ILISU KÖPRÜSÜ VE MEMELİ KAYA TEK BAŞINA YILDA EN AZ 1´ER MİLYON TURİSTİ ÇEKER !!!...

     Literatüre geçmiş yeryüzünde ikinci bir benzeri bulunmayan harçsız olarak yapıldığı halde 1000 Yıldan fazla zamandır zamana ve mevsimlere, altından ve etrafından geçen sellere meydan okuyan ?Ilısu Köprüsü Aksaray il olduktan sonra kurulan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün envanterinde yoktu. Yani İl Kütür ve Turizm Müdürlüğü tarafından burası resmi olarak bilinmiyordu.

       Ilısu Köprüsünü ise 1978´den bu yana araştırıyor, soruyorum Türkiye ve Avrupa da gittiğim her yerde.

    Ansiklopedilerden araştırıyorum, Arkeologlar ve Sanat tarihçilerinden kimi görsem soruyorum ikinci bir benzerinin olup olmadığını ,var ise nerede olduğunu öğrenmek için.

    Fakat şimdiye kadar araştırdığım kaynaklar ile görüştüklerimin içinde bunların ikinci bir eşi ve benzerinin olduğunu bilen, anlatan olmadı.!

     Benim Vali Coş döneminde  konuyu gündeme getirmemden sonra  dönemin Turizm ve Kültür Müdürü Hamza Zengin tarafından ilgililere incelettirilerek ?Ilı Su Köprüsü ve Şifahane? Yüksek Anıtlar kuruluna tescil ettirildi.

TESCİL EDİLDİĞİ BİLGİSİNİN ASLI OLMADIĞINDAN SAHİPSİZ ŞİFAHENENİN SON DUVARLARINI YIKANNIDA YAPTIĞI KATLİAM VALİLİK VE BELEDİYENİN İLGİSİZİLĞİYLE YANINA KAR KALDI!!!

    Diye biliyordum çünkü bana böyle bilgi verilmişti. Fakat şimdilerde bunun aslında böyle olmadığını bu nedenle de sahipsiz şifahanenin yok edildi Valilik ve Belediye tarafından bir gecede şifahen in son duvarlarını da yıkan hakkında adli ve idari işlem yapılmadığından yaptığı yanına kar kaldı.

     Bana verilen Tescilinin yapıldığı bilgisi gibi hakkıyla koruma altına alınmaması nedeniyle korunması içinde bir önlem alınmadı.

       Eğer Ilısu Köprüsü  şimdiye kadar hakkıyla tanıtılmış olunsaydı yılda dünyadaki 200 Ülkeden en az ortalama 5000´er Mimar ve İnşaat Mühendisi gelip incelese bu köprüyü her yıl sadece ortalama 1 Milyon Mimar ve Mühendis ziyaret ederdi.

     Komşu ve kardeş Nevşehir ile aynı kulvarda rekabet etmek yerine onların şu anda rağbet gören dalların dışında günlerdir yazdığım alternatif turizm imkanlarımız yanında bu günkü yazımızın konusu olan Ilısu köprüsünden hakkıyla faydalanmamız için Milletvekillerimiz Ak Parti Myk üyesi ve Grup Başkan Vekili İlknur İnceöz, diğer milletvekillerimiz Cengiz Aydoğdu ve Mustafa Serdengeçti, Vali Aykut Pekmez, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, İGM Başkanı Mehmet Tüzün, ilimizin en idealist kurum amirlerinden Mustafa Doğan ile Meslek Odlarımız ve STK larımızın iş ve gönül birliğiyle  şimdiye kadar yapılmayanın tez zamanda yapılarak bu değer biçilemeyen hazinemizin en iyi şekilde değerlendirilmesinin sağlanması yapılması dileğiyle.

    Cuma´mız mübarek olsun.

  Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.

  • Pazar 18.9 ° / 14.9 ° Güneşli
  • Pazartesi 19.9 ° / 15.4 ° false
  • Salı 18.4 ° / 15.1 ° false
  • BIST 100

    10924,53%-1,34
  • DOLAR

    42,20% 0,24
  • EURO

    48,86% 0,30
  • GRAM ALTIN

    5429,94% 0,77
  • Ç. ALTIN

    9007,06% 0,59

Zonguldak

09.11.2025

  • İMSAK 05:59
  • GÜNEŞ 07:27
  • ÖĞLE 12:42
  • İKİNDİ 15:21
  • AKŞAM 17:46
  • YATSI 19:09
BAŞKAN DİNÇER ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİYLE TARİHİ YOLCULUĞA ÇIKTI BAŞKAN DİNÇER ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİYLE TARİHİ YOLCULUĞA ÇIKTI
Aksaray Doğu illerini geride bıraktı: Altın mevduatında büyük artış Aksaray Doğu illerini geride bıraktı: Altın mevduatında büyük artış
KAPADOKYA IHLARA TERMAL OTEL’DE 22. DÖNEM MİLLETVEKİLLERİ BULUŞMASI KAPADOKYA IHLARA TERMAL OTEL’DE 22. DÖNEM MİLLETVEKİLLERİ BULUŞMASI
Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü’den Aksaray Üniversitesi ve Teknopark’a Ziyaret Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü’den Aksaray Üniversitesi ve Teknopark’a Ziyaret
Aksaray’da Kitap ve Huzurun Adresi: Genç Osman Millet Kıraathanesi Aksaray’da Kitap ve Huzurun Adresi: Genç Osman Millet Kıraathanesi
Aksaray Üniversitesi ile Almanya’daki İşverenler Derneği Arasında Erasmus+ İş Birliği Protokolü İmzalandı Aksaray Üniversitesi ile Almanya’daki İşverenler Derneği Arasında Erasmus+ İş Birliği Protokolü İmzalandı
NİĞDE PROTOKOLÜNDEN TÜRKİYENİN EN BÜYÜK KERVANSARAYI AKSARAY SULTANHANI’NA ZİYARET NİĞDE PROTOKOLÜNDEN TÜRKİYENİN EN BÜYÜK KERVANSARAYI AKSARAY SULTANHANI’NA ZİYARET
NİĞDE’NİN DÖNÜŞÜM YOLCULUĞU: EMRAH ÖZDEMİR’LE DEĞİŞEN ŞEHİR NİĞDE’NİN DÖNÜŞÜM YOLCULUĞU: EMRAH ÖZDEMİR’LE DEĞİŞEN ŞEHİR
Aksaray’ın Yetiştirdiği İş İnsanı Tuğrul Pınardağ Gözyaşlarıyla Toprağa Verildi Aksaray’ın Yetiştirdiği İş İnsanı Tuğrul Pınardağ Gözyaşlarıyla Toprağa Verildi
Aksaray Sağlıkta Güçleniyor: Eski Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Modern Aile Sağlığı Merkezi’ne Dönüştürülüyor Aksaray Sağlıkta Güçleniyor: Eski Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Modern Aile Sağlığı Merkezi’ne Dönüştürülüyor
Aksaray Belediyesi’nden Otizm Farkındalığına Yönelik Yeni Eğitim Programı Aksaray Belediyesi’nden Otizm Farkındalığına Yönelik Yeni Eğitim Programı
ASÜ, Ortak Eğitim Programı Kapsamında 45 Firma ile İş Birliği Anlaşması İmzaladı ASÜ, Ortak Eğitim Programı Kapsamında 45 Firma ile İş Birliği Anlaşması İmzaladı
Aksaray’da Silahlı Alacak Verecek Kavgası: 1 Ölü, 2 Yaralı Aksaray’da Silahlı Alacak Verecek Kavgası: 1 Ölü, 2 Yaralı
Aksaray Üniversitesi’nden Antibiyotiğe Dirençli Bakterilere Karşı Yenilikçi Nanomalzeme Projesi Aksaray Üniversitesi’nden Antibiyotiğe Dirençli Bakterilere Karşı Yenilikçi Nanomalzeme Projesi
SPORUN VE GENÇLİĞİN YANINDAYIZ SPORUN VE GENÇLİĞİN YANINDAYIZ