Abbas Satır


CHP KAPATILIR MI?

CHP KAPATILIR MI?


Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “Benim iki önemli eserim vardır; birincisi Cumhuriyet, ikincisi Cumhuriyet Halk Partisidir” demişti.

Cumhuriyetle yaşıt olan CHP, Türkiye siyasal tarihinin en köklü partisidir. Ancak bu köklü geçmiş, zorluklarla doludur.

12 Eylül 1980 darbesi, sadece demokrasiyi değil, siyasi hayatı da durdurdu. Askerler, Anayasayı askıya alırken tüm partilerle birlikte Cumhuriyet Halk Partisi’ni de kapattı.

CHP, uzun bir aradan sonra 1991 yılında Gümüşhane Milletvekili Bülent Ecevit’in İmar İskan Bakanı ve CHP Genel Sekreter Yardımcısı Erol Tuncer ve arkadaşlarının girişimleriyle yeniden siyaset sahnesine döndü.

Bugünlerde ise benzer bir tartışma yeniden gündemde.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ekrem İmamoğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik hazırlanan iddianamenin ardından Yargıtay’a yaptığı bildirimde CHP hakkında “Anayasayı ihlal” suçlaması yönünde bir ihbarda bulundu.

Bu açıklama kamuoyunda “CHP kapatılacak mı?” sorularını beraberinde getirdi. Gelen tepkiler üzerine Başsavcılık iki kez açıklama yapmak zorunda kaldı ve şu ifadeyi kullandı:

“Cumhuriyet Halk Partisi’nin kapatılması yönünde bir bildirimde bulunulmamıştır. İddianamede de açıkça belirtildiği gibi, Siyasi Partiler Kanunu gereği bilgilendirme yapılmıştır.”

Türkiye siyasal tarihi, parti kapatmalarının çoğu zaman ters teptiğini gösteriyor.

Kapatılan partiler, kısa süre sonra farklı isimlerle, hatta daha güçlü bir şekilde siyaset sahnesine geri dönüyor.

Örneğin; DEP'le başlayan, HADEP ile devam eden ve yeni adı DEM olan partililer, 1991’den bu yana 11 farklı parti kurdu, bunlardan 5’i Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı.

Benzer şekilde, Necmettin Erbakan’ın liderliğindeki Milli Nizam Partisi 1971’de kapatıldı, ardından kurulan Refah ve Fazilet Partileri de aynı akıbeti paylaştı.

Ancak 2001’de kapatılan Fazilet Partisi’nden doğan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) bugün 23 yıldır iktidarda.

Bir siyasi partinin kapatılması oldukça karmaşık bir hukuki süreçtir.

Siyasi Partiler Kanunu’na göre, bir partinin kapatılması Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan dava sonucunda Anayasa Mahkemesi kararıyla mümkündür. Bu davalarda “ceza davası” prosedürü uygulanır. Anayasa Mahkemesi, temelli kapatma yerine bazen devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakma cezası da verebilir.

Karar, 15 üyeden en az 10’unun oyuyla yani üçte iki çoğunlukla alınır. Dava dosyası Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre incelenir ve kesin hüküm verilir.

Anayasanın 68. maddesinin 4. fıkrası, partilerin uyması gereken temel ilkeleri şöyle belirler: “Siyasi partilerin tüzük ve programları ile eylemleri; devletin bağımsızlığına, ülkenin bölünmez bütünlüğüne, insan haklarına, hukuk devleti ve demokratik Cumhuriyet ilkelerine aykırı olamaz. Suç işlemeyi teşvik edemezler.”

Ayrıca bir parti, bu ilkelere aykırı eylemleri sistematik biçimde sürdürürse ve bu durum Anayasa Mahkemesince “odağı haline gelmek” olarak tespit edilirse, temelli kapatma kararı verilir.

Kapatılan partinin aynı adla yeniden kurulması yasaktır. Üstelik kapatma kararında sorumlu tutulan parti yöneticileri ve üyeleri, beş yıl boyunca herhangi bir partide görev alamazlar. Yabancı devletlerden veya uluslararası kuruluşlardan maddi yardım alan partiler de doğrudan kapatılır.

Türkiye’de geçmiş deneyimler, parti kapatmalarının çözüm değil, yeni sorunlar yarattığını gösteriyor.

Sandıkla gelen düşüncenin, yasakla engellenemeyeceği artık siyasi tarihin ortak sonucudur.

Cumhuriyet’in kurucu partisi olan CHP’nin kapatılabileceği yönündeki tartışmalar, sadece bir hukuk meselesi değil, demokrasiye bakışın da turnusol kâğıdıdır.

Son sözü yine hukuk söyleyecek ama unutmamak gerekir:

Demokrasilerde partiler değil, fikirler yarışır.

Ve fikirlerin gücü, hiçbir mahkeme kararıyla kapatılamaz.

  • Çarşamba 11.1 ° / 8.1 ° false
  • Perşembe 12.7 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 10.5 ° / 7.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    15961,60%-0,25
  • DOLAR

    43,40% 0,02
  • EURO

    52,11% -0,23
  • GRAM ALTIN

    7317,76% 1,30
  • Ç. ALTIN

    11686,98% 0,00

Zonguldak

28.01.2026

  • İMSAK 06:33
  • GÜNEŞ 08:02
  • ÖĞLE 13:11
  • İKİNDİ 15:46
  • AKŞAM 18:10
  • YATSI 19:33
BAŞKAN DİNÇER: “AKSARAY’DA SOSYAL BELEDİYECİLİĞİ ÖNCELİK HALİNE GETİRDİK” BAŞKAN DİNÇER: “AKSARAY’DA SOSYAL BELEDİYECİLİĞİ ÖNCELİK HALİNE GETİRDİK”
BAŞKAN İNÇ DUYURDU: PLAKA BASIMINDA NAKİT ÖDEME DÖNEMİ SONA ERDİ BAŞKAN İNÇ DUYURDU: PLAKA BASIMINDA NAKİT ÖDEME DÖNEMİ SONA ERDİ
AKSARAY, TÜRKİYE'NİN YENİ SANAYİ ÜSSÜ OLUYOR: BAKAN KACIR'IN AÇIKLAMALARINDA AKSARAY ÖNE ÇIKTI AKSARAY, TÜRKİYE'NİN YENİ SANAYİ ÜSSÜ OLUYOR: BAKAN KACIR'IN AÇIKLAMALARINDA AKSARAY ÖNE ÇIKTI
Yeşil Doğa Derneği’nden ENHANCER PRO Tepkisi:“Orta Anadolu Görmezden Geliniyor” Yeşil Doğa Derneği’nden ENHANCER PRO Tepkisi:“Orta Anadolu Görmezden Geliniyor”
BAŞKAN DİNÇER VE VALİ DURU’DAN PROJE SAHALARINDA İNCELEME BAŞKAN DİNÇER:“ORTAK AKIL VE İSTİŞAREYLE AKSARAY’I DAHA GÜZEL YARINLARA TAŞIYACAĞIZ”
ASÜ Fen-Edebiyat Fakültesi akreditasyon yol haritasını belirledi ASÜ Fen-Edebiyat Fakültesi akreditasyon yol haritasını belirledi
BAŞKAN DİNÇER: “KATI ATIK TESİSİMİZDE GÜNLÜK 39 BİN KW ELEKTRİK ÜRETİYORUZ” BAŞKAN DİNÇER: “KATI ATIK TESİSİMİZDE GÜNLÜK 39 BİN KW ELEKTRİK ÜRETİYORUZ”
Ortaköy Genç İHH’den Sokak Hayvanlarına Anlamlı Destek Ortaköy Genç İHH’den Sokak Hayvanlarına Anlamlı Destek
Ortaköy Çevre Yolu Bakan Uraloğlu’nun Katılımıyla Hizmete Açılıyor Ortaköy Çevre Yolu Bakan Uraloğlu’nun Katılımıyla Hizmete Açılıyor
Eğitime Destek Platformu Toplantısı Aksaray Üniversitesinde gerçekleştirildi Eğitime Destek Platformu Toplantısı Aksaray Üniversitesinde gerçekleştirildi
AKSARAY BELEDİYESİ YARIYIL TATİLİNDE ÇOCUKLARA ÖZEL ETKİNLİKLER DÜZENLEMEYE DEVAM EDİYOR BAŞKAN DİNÇER: “ÇOCUKLARIMIZIN MUTLULUĞU EN BÜYÜK MOTİVASYONUMUZ”
735 Bin TL’ye Varan Hibe Desteğiyle Aksaray’da Girişimcilik Atağı 735 Bin TL’ye Varan Hibe Desteğiyle Aksaray’da Girişimcilik Atağı
ASÜ ve Ankara Üniversitesi, Ar-Ge alanındaki stratejik iş birlikleri için bir araya geldi ASÜ ve Ankara Üniversitesi, Ar-Ge alanındaki stratejik iş birlikleri için bir araya geldi
Duru: “Devletimizin en büyük özelliklerinden biri sosyal devlet olmasıdır” Duru: “Devletimizin en büyük özelliklerinden biri sosyal devlet olmasıdır”
Vali Murat Duru’dan Aksaray–Adana Yol Kontrol ve Uygulama Noktasına Ziyaret Vali Murat Duru’dan Aksaray–Adana Yol Kontrol ve Uygulama Noktasına Ziyaret