Ali Genç


ANADOLUNUN EN ESKİ,EN KÖKLÜ TİCARETLE SANAYİSİNİN REHBER KURUMU” KONYA TİCARET ODASI”

ANADOLUNUN EN ESKİ,EN KÖKLÜ TİCARETLE SANAYİSİNİN REHBER KURUMU” KONYA TİCARET ODASI”


Aslında bu yazı ve daha fazlasını geçen sene Aralık ayının 4’ünde KOP bölgesinden gelen meslektaşlarımızla misafiri olduğumuz ve benimle birlikte katılanların ekseri sinin gördüğü ve taktir muazzam başarıyı yazabilmeyi çok istememe rağmen maalesef aktüel ve siyasi gelişmelerin sebep olduğu mecburi ertelemeler gelişen diğer sebeplerden dolayı ancak bugünü internet gazetelerinde yayınlayabilmek için yazma fırsatı bulabildim.
  Bu yazımda günümüz Konya Ticaret Odasının temelli olan günümüze kadarki ülkemizin de gelişmesinin bir nevi belgeseli olan kurumun temelinden günümüze kadarki gelişmeleri anlatan belgeseli bu günden başlayarak  ardışık 3 yazımda yayınlamanın ardından ise nasip olursa odanın diğer faaliyetlerine yer vermek istiyorum.
TÜRKİYE SANAYİSİ VE TİCARETİNİN MOTORU GÖREVİNİ YAPAN KONYA TİCARET ODASININ TARİHİ GELİŞİMİ!!!
  ( Dünden bugüne Konya Ticaret Odası)
   Selçuklunun başkenti, Osmanlı’nın Karaman eyaletinin merkezi hoş görü ve Mevlana ile Sultanların istiratgahı, İslam ilim ve biliminin geliştiği merkez Konya; tarihi Milletler arası İpek  ve Kral Yolları başta olmak üzere, Anadolu’daki dönemin diğer önemli ticaret yollarının üzerinde olması bu özelliğiyle doğuyla batı arasında köprü olmuş, kültürel zenginliği ve turizm potansiyeli  tarih boyunca eksilmeyen aksine devamlı yükselen bir kadim şehirdir.
   Tarih boyunca en eski yerleşim merkezlerinden olan Çatalhöyük’ü sınırları içinde barındıran Konya il genelindeki tarihi araştırmalarından çıkan sonuca on bin yıllık tarihiyle birçok alanda insanlık aleminin gelişmesine öncülük yapmış bir yerdir.
  Özellikle ilim, kültür ve medeniyetteki öncülüğünü ekonomide de sürdürerek merkezi bir şehir olma özelliğini kadim tarih boyunca hep korumuştur.
  Ahmet Hamdi Tanpınar’ın da söylediği gibi; bir başkent daima başkenttir.!!!
 Tarihi süreçte hep önemli bir misyon üstlenen Konya, Selçukluların Anadolu’yu fethederek kurdukları devletin başkentliğini yapmasıyla dönemin ticari faaliyetlerinin çok yoğun olduğu bir merkez konumuna geldi.
  Anadolu Selçuklular dönemi başkent Konya için bir ihtişam devri olmuştur.
  İki buçuk asra yakın bir süre devam eden bu devirde Konya’nın her tarafı Camiler, medreseler, mektepler kervansaraylar, imaretler, darüşşifalar, suyolları, köprüler, saraylar ve daha birçok binalarla dolmuştur.
  13. yüzyılda Konya, sadece Anadolu’nun değil, dünyanın en modern ve düzenli şehirlerinden biridir. 
  Özellikle bu dönemde haçlı seferlerine iştirak edenlerin tuttukları notlarda Konya’nın büyük ve zengin bir şehir olduğu ifade edilmektedir.
  Bu devirde Konya, Anadolu’yu baştanbaşa geçen büyük yol üzerinde kurulu canlı bir ticaret merkezi konumunda olması Selçuklulardan sonra da ticaret, sanayi ve kültürel merkez olma özelliğini bu dönemdeki bilgi birikimi ve ticaret ile sanayi erbabının mevcudiyetini korumasıyla ,hatta bu erbabın sayısının armasıyla ivme kazanarak devam ettirmiştir.
   Anadolu’nun Türk hâkimiyetinde olduğu 13. yüzyılda sosyal ve ekonomik hayata yön veren Ahilik kurumunun Konya’da ortaya çıkması Konya’nın ayrı bir özelliğidir.
   Dünya’da eşi benzeri olmayan Ahilik sisteminin Selçuklu döneminden Osmanlı dönemine ve günümüze kadar sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda toplumsal düzene katkısı çok büyüktür.
 Bu özellikleriyle Ahilik teşkilatı 21. yüzyılın sivil toplum örgütlerine örnek olan bir teşkilattır.
 Osmanlı döneminde Konya’da üretim, esnaf tarafından ve küçük işyerlerinde gerçekleştirilmekte idi.
 1889 yılı Salnamesi’ne göre o dönem Konya’daki dükkân sayısı 2078’dir. 
 Şehirde 18 han, 88 fırın, 4 eczane, 7 lokanta, 2 adet petrol ve 29 su ile çalışan değirmen, 1 selhane, 3 debbağhane, 1 kasaphane, 3 buzhane ve 7 kervansaray bulunmaktaydı.
 Konya’da hemen her tür esnaf çarşı ve pazar yerlerinde faaliyet göstermiştir.
   Konya Anadolu ticaret ve sanayisinin her yönden gelişmesinde lokomotifi görevini tarih boyunca görüldüğü gibi günümüzde de ülkemiz sanayileşmesi ve ihracatının artması için rol model konumunda olduğunu bizzat gezerek anlatılanlardan meslektaşlarımızla birlikte öğrendiğimiz Konya Ticaret Odasını bir nevi belgeseli olan tanıtımına nasip olursa Cuma günü kaldığım yerden devam edeceğim.
   Savunma sanayisinden Otomotive ve tarımsal sanayi kadar akla gelen tüm iş kollarının lideri konumuna gelen Konya’nın ve bu gelişmelerin lokomotifinin Konya Ticaret Odası olduğunun da bilinerek örnek alınması için okunması, okutturulması dileğiyle.
  Rabbim yar ve yardımcımız olsun.
  Devamı Cuma’ya.

  • Pazartesi 8.8 ° / 6.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 8.2 ° / 5.2 ° Güneşli
  • Çarşamba 9.6 ° / 5.7 ° false
  • BIST 100

    16088,00%-1,23
  • DOLAR

    44,17% -0,06
  • EURO

    50,53% 0,07
  • GRAM ALTIN

    7140,22% 0,07
  • Ç. ALTIN

    11571,81% 0,00

Zonguldak

16.03.2026

  • İMSAK 05:31
  • GÜNEŞ 06:57
  • ÖĞLE 13:07
  • İKİNDİ 16:27
  • AKŞAM 19:07
  • YATSI 20:27
AKSARAY’DA KATLİAM GİBİ KAZA: ANNE VE BABA HAYATINI KAYBETTİ, 4 ÇOCUK YETİM KALDI
AKSARAY’DA KATLİAM GİBİ KAZA: ANNE VE BABA HAYATINI KAYBETTİ, 4 ÇOCUK YETİM KALDI AKSARAY’DA KATLİAM GİBİ KAZA: ANNE VE BABA HAYATINI KAYBETTİ, 4 ÇOCUK YETİM KALDI
OSMANLI
OSMANLI'DA 24 YIL ŞEYHÜLİSLAMLIK YAPAN AKSARAYLI OSMANLI'DA 24 YIL ŞEYHÜLİSLAMLIK YAPAN AKSARAYLI
İSTANBUL
İSTANBUL'UN AKSARAY'INA KARDEŞ ŞEHİRDEN TARİHİ MİRAS: KIZIL MİNARE İSTANBUL'UN AKSARAY'INA KARDEŞ ŞEHİRDEN TARİHİ MİRAS: KIZIL MİNARE
İSTANBUL
İSTANBUL'UN "EN SESSİZ AKSARAYLI ÇALIŞANLARI İSTANBUL'UN "EN SESSİZ AKSARAYLI ÇALIŞANLARI
Aksaray’da Trafik Kazası: Ahmet Altınok Hayatını Kaybetti
Aksaray’da Trafik Kazası: Ahmet Altınok Hayatını Kaybetti Aksaray’da Trafik Kazası: Ahmet Altınok Hayatını Kaybetti
AKSARAYLI ÜRETİCİLERE 62 MİLYON LİRALIK SÜT DESTEĞİ
AKSARAYLI ÜRETİCİLERE 62 MİLYON LİRALIK SÜT DESTEĞİ AKSARAYLI ÜRETİCİLERE 62 MİLYON LİRALIK SÜT DESTEĞİ
AKSARAY BELEDİYESİ SELÇUKLU KÜLLİYESİ’NDE KADİR GECESİNE ÖZEL PROGRAM DÜZENLİYOR
AKSARAY BELEDİYESİ SELÇUKLU KÜLLİYESİ’NDE KADİR GECESİNE ÖZEL PROGRAM DÜZENLİYOR AKSARAY BELEDİYESİ SELÇUKLU KÜLLİYESİ’NDE KADİR GECESİNE ÖZEL PROGRAM DÜZENLİYOR
Ortaköy’ün Sevilen Esnaflarından “Dürümcü Erdoğan” Hayatını Kaybetti
Ortaköy’ün Sevilen Esnaflarından “Dürümcü Erdoğan” Hayatını Kaybetti Ortaköy’ün Sevilen Esnaflarından “Dürümcü Erdoğan” Hayatını Kaybetti
BAŞKAN AKTÜRK’TEN AKSARAY’A SAĞLIK MÜJDESİ İKİ YENİ TESİS İÇİN İMZALAR ATILDI
BAŞKAN AKTÜRK’TEN AKSARAY’A SAĞLIK MÜJDESİ İKİ YENİ TESİS İÇİN İMZALAR ATILDI BAŞKAN AKTÜRK’TEN AKSARAY’A SAĞLIK MÜJDESİ İKİ YENİ TESİS İÇİN İMZALAR ATILDI
Aksaray İHH’dan Kırgızistan’da Ramazan Kumanyası Dağıtımı
Aksaray İHH’dan Kırgızistan’da Ramazan Kumanyası Dağıtımı Aksaray İHH’dan Kırgızistan’da Ramazan Kumanyası Dağıtımı
AKSARAY BELEDİYESİ’NDEN RAMAZAN’DA 266 AİLEYE EVDE TEMİZLİK VE BAKIM DESTEĞİ
AKSARAY BELEDİYESİ’NDEN RAMAZAN’DA 266 AİLEYE EVDE TEMİZLİK VE BAKIM DESTEĞİ AKSARAY BELEDİYESİ’NDEN RAMAZAN’DA 266 AİLEYE EVDE TEMİZLİK VE BAKIM DESTEĞİ
Aksaray Üniversitesi Öncülüğünde Taşpınar Halıları Yeniden Hayat Buluyor
Aksaray Üniversitesi Öncülüğünde Taşpınar Halıları Yeniden Hayat Buluyor Aksaray Üniversitesi Öncülüğünde Taşpınar Halıları Yeniden Hayat Buluyor
Aksaray’da Traktör Kazası: 87 Yaşındaki Ali Altın Hayatını Kaybetti
Aksaray’da Traktör Kazası: 87 Yaşındaki Ali Altın Hayatını Kaybetti Aksaray’da Traktör Kazası: 87 Yaşındaki Ali Altın Hayatını Kaybetti
Kayseri Siyasetinden Türkiye’ye Örnek Buluşma: Farklı Partiler Aynı İftar Sofrasında Bir Araya Geldi
Kayseri Siyasetinden Türkiye’ye Örnek Buluşma: Farklı Partiler Aynı İftar Sofrasında Bir Araya Geldi Kayseri Siyasetinden Türkiye’ye Örnek Buluşma: Farklı Partiler Aynı İftar Sofrasında Bir Araya Geldi
TİCARET BAKANI ÖMER BOLAT’TAN NİĞDE VALİLİĞİ’NE ZİYARET
TİCARET BAKANI ÖMER BOLAT’TAN NİĞDE VALİLİĞİ’NE ZİYARET TİCARET BAKANI ÖMER BOLAT’TAN NİĞDE VALİLİĞİ’NE ZİYARET