Su kabakları sanatkar ellerde şaheser dekor ürününe dönüşüyor

Su kabakları sanatkar ellerde şaheser dekor ürününe dönüşüyor

Tarlalarda yetiştikten sonra Eylül ayında toplanan su kabağı bitkisi sanatkar ellerde işlenerek birbirinden güzel onlarca dekor ürününe dönüşüyor.

Aksaray’da el sanatıyla süs su kabaklarını işleyen Fatih Coşkun birbirinden güzel onlarca dekor ürünü elde ediyor. Su kabaklarını eliyle çizerek desenler veren ve şekillendiren Coşkun, son olarak işlediği kabakları boyadıktan sonra birbirinden güzel onlarca dekor ürünü yapıyor. İnsan figürü, hayvan figürü, avize lambalar ve vitrin dekoru gibi birçok nesneye dönüşen süs su kabakları göz kamaştırıyor.
25 yıldır el sanatlarıyla uğraştığını belirten Fatih Coşkun (39), “25 yıldır el sanatlarıyla ilgileniyorum. Yaş ilerledikçe el sanatlarını sevdiğim bir meslek haline getirdim. Yaklaşık 6 yıl önce bir arkadaşımın vasıtası ile su kabakları ile tanıştım. Ne olduğunu bilmediğim su kabaklarını elimize alıp baktığımız zaman güzel işler çıkarabileceğimizi düşündüm. Yaklaşık 6 yıldır su kabaklarını işliyorum Aksaray’da. Su kabakları yüzyıllardır insanlar tarafından kullanılan değerli eşyalar statüsündedir. İnsanların araç, gereç, kap olarak kullandığı ürünlerdir. Zamanla fabrikasyon ürünler devreye girip evlerin içine girince su kabakları artık önemini yetirdi. Su kabakları artık evlerde dekor olarak kullanılıyor. Lamba olarak, duvarlara, tavanlara asılıyor. İnsanlar çocuklarına, sevdiklerine hediye ediyor. Bu şekil ürünleri biz insanlara sunmaya çalışıyoruz” dedi.
Su kabağının özelliğini anlatan Coşkun, “Sebzedir, adeta bir karpuz gibidir ve bu ürünler kuruduktan sonra tahtalaşıyor. Tahtalaştıktan sonra Eylül ayında kurumasıyla beraber topluyoruz ve topladıktan sonra iç dış temizliğini yapıyoruz, şeffaf bir hale getiriyoruz. Ardından yapacağımız ürünleri yazıcı vasıtası ile kimi zamanda elimizle çizerek ürünlerin üzerine yapıştırıyoruz ve delme, kesme, inceltme işlemleri yapıyoruz” diye konuştu.



  • Perşembe 28.5 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Cuma 30.2 ° / 15.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 29.6 ° / 15.5 ° Güneşli
  • BIST 100

    9196,13%-1,54
  • DOLAR

    39,53% 0,06
  • EURO

    45,46% 0,36
  • GRAM ALTIN

    4292,05% 0,27
  • Ç. ALTIN

    6942,99% 0,00

Aksaray

19.06.2025

  • İMSAK 03:23
  • GÜNEŞ 05:13
  • ÖĞLE 12:50
  • İKİNDİ 16:44
  • AKŞAM 20:17
  • YATSI 21:59
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri

Aksaray’da Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetlerinde Yeni Dönem: Vali Kumbuzoğlu Yeni Hizmet Binasını Ziyaret Etti

İŞKUR’dan Aksaray’da 200 Kişilik İstihdam Desteği

NİĞDE BELEDİYE BAŞKANI EMRAH ÖZDEMİR, BASINLA BULUŞTU

Şampiyon sporcudan Vali Kumbuzoğlu’na Ziyaret

TÜBİTAK Türkiye İkincileri Vali Kumbuzoğlu’nu Ziyaret Etti

Prof. Dr. Melihan Ünlü Aksaray Üniversitesini Polonya’da temsil etti