Sağlıklı yaşam için sağlıklı topraklara ihtiyacımız var!

Sağlıklı yaşam için sağlıklı topraklara ihtiyacımız var!

Sağlıklı yaşam için sağlıklı topraklara ihtiyacımız var!

TEMA Vakfı, bu yıl 11-17 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek Erozyonla Mücadele Haftası'nı "Sağlıklı Toprak, Sağlıklı Yaşam" sloganıyla karşılıyor. Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, "Toprak, gezegenimizin yaşam kaynağı. Aldığımız her nefeste, tükettiğimiz gıdada ve içtiğimiz her yudum suda toprak var. Ancak erozyon, iklim krizi ve sürdürülebilir olmayan tarım uygulamaları nedeniyle topraklarımız büyük tehdit altında. Her yıl 642 milyon ton toprak erozyona uğruyor. Topraklarımızın sağlığını korumak bir tercih değil, hepimizin sorumluluğu." diyerek toprağın önemini vurguladı.

Hafta boyunca TEMA Vakfı tarafından çevrim içi seminerler, geleneksel Toprak Yürüyüşü, stant çalışmaları ve eğitim sunumları gibi çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

Her yıl 12 milyon hektar tarım toprağı bozuluma uğruyor

Tükettiğimiz gıdanın %95'inin topraktan sağlandığını ifade eden Deniz Ataç "Ne yazık ki erozyon, ormansızlaşma, yanlış arazi kullanımı, kirlilik gibi faktörler toprak sağlığını tehdit ederek verimliliğini ve yetiştirilen tarım ürünlerinin besin değerini azaltıyor. Her yıl yaklaşık 12 milyon hektar tarım toprağı bozuluma uğrayarak sağlığını, üretkenliğini kaybediyor ve bu durum, hem gıda güvenliğimizi hem de insanların yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Birleşmiş Milletler'in 2023 Dünya Gıda Güvenliği Raporu'na göre, dünya genelinde 2.33 milyar insan yetersiz beslenirken, her 11 kişiden biri açlık çekiyor. Yetersiz beslenme sadece fiziksel sağlığı değil, ruhsal sağlığı da olumsuz etkiliyor." dedi.

Toprak bozulumu, gezegen sağlığını da tehdit ediyor

Toprak bozulumu, toprağın biyolojik çeşitliliğini koruma, azot ve karbon döngüsü, su döngüsü ve iklim düzenleme gibi işlevlerini olumsuz etkileyerek gezegenin sağlığını da tehdit ediyor. Toprak sağlığını tehdit eden en büyük unsurların başında erozyon olduğunu vurgulayan Deniz Ataç, "Erozyon, toprağın en üretken ve bitki besin elementleri bakımından en zengin kısmı olan üst toprağı yok ediyor. Her yıl, tarım arazilerinin verimliliği için büyük öneme sahip azotta 23-42 milyon ton, fosforda ise 14.6-26.4 milyon ton kayba yol açan erozyon, 2,8 milyar ton karbon dioksit (CO₂) salınımına sebep oluyor. Toprak verimsizleştikçe kimyasal gübre kullanımı artıyor. Bu durum, iklim krizinin derinleşmesine, suların kirlenmesine ve biyolojik çeşitliliğin azalmasına yol açıyor." dedi.  

Erozyonla mücadele için toprak sağlığı korunmalı

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, günümüzde sağlıklı ve verimli toprağa olan ihtiyacın her geçen gün arttığının altını çizerek "Erozyon, iklim krizi ve sürdürülebilir olmayan tarım uygulamaları

gibi tehditlerle karşı karşıya kalan topraklarımız, geleceğimizin teminatıdır. Her yıl 642 milyon ton toprak erozyona uğrarken, topraklarımızın sağlığını korumak bir tercih değil, hepimizin sorumluluğudur." dedi.

Ayrıca Ataç, erozyonla mücadele etmek ve toprağı korumak için ağaçlandırma, teraslama, sürdürülebilir tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması, bozulmuş arazilerde restorasyon çalışmalarının yapılması ve bilinçlendirme kampanyalarının yürütülmesi gerekliliğine dikkat çekerek "Erozyonla mücadeleyi ülke çapında bir öncelik haline getirmeliyiz.  Unutmayalım ki, sağlıklı toprak, sağlıklı bir yaşamın temelidir." ifadeleriyle sağlıklı bir gelecek için hep birlikte hareket etmenin önemini vurguladı.

Ülke genelinde farkındalık çalışmaları gerçekleştirilecek

Kurulduğu günden bu yana Türkiye'nin dört bir yanında erozyonla mücadele, ağaçlandırma, sürdürülebilir tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması ile ekosistem ve arazi tahribatlarının önlenmesi için çalışmalarını sürdüren TEMA Vakfı, bu yıl Erozyonla Mücadele Haftası kapsamında özellikle çocuklar ve gençler için eğitim sunumları ve çevrim içi seminerlerle çevre farkındalığını artırmayı hedefliyor.

 

Umut Yeşertiyoruz



  • Çarşamba 11.1 ° / 8.1 ° false
  • Perşembe 12.7 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 10.5 ° / 7.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    16255,22%1,84
  • DOLAR

    43,41% 0,03
  • EURO

    52,05% -0,37
  • GRAM ALTIN

    7347,62% 1,72
  • Ç. ALTIN

    12147,44% 3,94

Zonguldak

28.01.2026

  • İMSAK 06:33
  • GÜNEŞ 08:02
  • ÖĞLE 13:11
  • İKİNDİ 15:46
  • AKŞAM 18:10
  • YATSI 19:33
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri

ESKİ TEDAŞ BİNASI KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANINDA SON YAPININ YIKIMI TAMAMLANDI

Aksaray’da bağımlılıkla mücadele için Bağımsız Mahalle Projesi başlıyor

Bakan Uraloğlu Ortaköy Çevre Yolunu Açtı: Yıllık 141 Milyon Lira Tasarruf Sağlanacak

TİGAD GENEL BAŞKANI OKAN GEÇGEL’DEN BASINA FİNANSMAN DESTEĞİNE TEŞEKKÜR

BAŞKAN DİNÇER: “AKSARAY’DA SOSYAL BELEDİYECİLİĞİ ÖNCELİK HALİNE GETİRDİK”

BAŞKAN İNÇ DUYURDU: PLAKA BASIMINDA NAKİT ÖDEME DÖNEMİ SONA ERDİ

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 19 14 1 4 29 46
2.FENERBAHÇE A.Ş. 19 12 0 7 26 43
3.TRABZONSPOR A.Ş. 19 12 2 5 15 41
4.GÖZTEPE A.Ş. 19 10 3 6 14 36
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 19 9 4 6 9 33
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 19 8 6 5 13 29
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 19 6 4 9 2 27
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 19 6 6 7 -6 25
9.KOCAELİSPOR 19 6 7 6 -3 24
10.CORENDON ALANYASPOR 19 4 5 10 0 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 19 5 10 4 -4 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 19 4 8 7 -6 19
13.TÜMOSAN KONYASPOR 19 4 8 7 -8 19
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 19 5 10 4 -14 19
15.KASIMPAŞA A.Ş. 19 3 9 7 -11 16
16.İKAS EYÜPSPOR 19 3 10 6 -14 15
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 19 2 8 9 -21 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 19 2 14 3 -21 9