Hayalleri Olmayanlar Rutinin Ötesine Geçemez

Hayalleri Olmayanlar Rutinin Ötesine Geçemez

Hayalleri Olmayanlar Rutinin Ötesine Geçemez

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, engellilerin de özel olarak tercih ettiği bir üniversite oluşturmak adına yaptıkları çalışmalarda, hatırı sayılır bir mesafe aldıklarını söyledi.

- Engelleri Kaldırma Konusunda İyi İşler Yaptık -

“Engelimizden İbaret Değiliz” isimli online konferansta “Dünden Bugüne ASÜ’de Engellilik” başlıklı bir konuşma yapan Rektör Şahin, ana hatlarıyla son yıllarda yapılan çalışmaları anlattı. Her insanın bir hayalinin olması gerektiğini ve hayallerin rutinin ötesine geçmeyi sağladığını kaydeden Şahin, “Bizim, engellilerin de özel olarak tercih ettiği bir üniversite olmak gibi bir hayalimiz var. Aksaray’da bulunduğumuz süreç içerisinde gerek Dekanlık gerek Rektör Yardımcılığı gerekse hâlihazırda yürüttüğümüz Rektörlük görevimizde, bu hayalimize erişmek adına samimi bir biçimde çalışıyoruz. Elbette ‘engellilerle alakalı tüm sorunları çözdük’ diyemeyiz ancak başladığımız noktayla bugün arasındaki mesafeye baktığımızda, hatırı sayılır bir ilerleme kaydettiğimizi görebiliriz” dedi. Engelli bir bireyin kampüse girdiği andan itibaren, gitmesi gereken binaya ve bina içinde ulaşması gereken noktaya rahatlıkla erişebildiğine dikkat çeken Prof. Şahin, “Tüm binalarımız, ilgili mevzuat çerçevesinde hazırlanan rampalara ve engel durumuna göre giriş yapılarına sahip. Kat ve asansör planlamalarını da gerekli biçimde yaptık. Çizgilendirmeler, hissedilebilir yüzey, dokunarak anlamayı sağlayan kabartma levhalar… Tüm bu çalışmaların ardından YÖK, Üniversitemizi, mekânda erişilebilirlik anlamına gelen ‘Turuncu Bayrak’la ödüllendirdi” dedi.

- Eğitim İmkânlarına Erişimi Geliştiriyoruz -

Tek başına ulaşımın yeterli olmadığını, engelli bir bireyin sınıfa eriştikten sonra eğitim olanaklarına da erişmesi gerektiğini belirten Şahin, Eğitim Fakültesi özelinde bu konuyu da çözdüklerini söyledi. İlgili fakültede engelli bir bireyin derslerde de büyük oranda herhangi bir sorun yaşamadığına dikkat çeken Prof. Yusuf Şahin, “Bu çalışmanın ardından ise Eğitim Fakültemiz, eğitim olanaklarına erişim anlamına gelen ‘Yeşil Bayrak’la ödüllendirildi. Bunu, tüm fakültelerimizi kapsayan ölçüde genişletme çalışmalarımız sürüyor” dedi. Hayatın sadece ulaşım ve derslerden ibaret olmadığını, bu nedenle engelli bireylerin kampüsteki sosyal aktivitelere katılımlarını sağlamak adına da bir takım düzenlemeler gerektiğini kaydeden ASÜ Rektörü, “Bu hususta da sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz ve adım adım ilerliyoruz. Tüm düzenlemeleri aynı anda ve kısa sürede yapmak mümkün olmuyor ama biz samimiyetle çalışıyor, her geçen yıl yaptıklarımızın üzerine bir tuğla daha koyarak ilerliyoruz” dedi.

- Fırsat Eşitliği Tüm Bireyleri Kapsıyor -

ASÜ Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Önder İşlek de düzenlenen elektronik etkinlikte “ASÜ ve Dünyadaki Engellilik Çalışmaları” başlıklı bir sunum yaptı. Engelin, insanların görünüşündeki farklılık değil, engelli bireylerin önüne konulan yapay sorunlar ve zihinlerdeki duvarlar olduğuna dikkat çeken İşlek, bu duvarları yıkarak geleceğe ilerlediklerini vurguladı. ASÜ’nün genç bir üniversite olduğunu ve Rektör Şahin başta olmak üzere, duyarlı yöneticiler sayesinde engellerin hızla kaldırdığını belirten İşlek, “Görme engeli olan bir birey olarak ASÜ’deki çalışmalar beni çok mutlu ediyor. Biz de birim olarak çalışmalara katkı sunma hayretindeyiz” dedi. Fırsat eşitliğinin tüm bireyleri kapsadığını ve bunu sağlamaya çalıştıklarını anlatan Dr. İşlek, “Kısa zaman öncesine kadar engelli bireylerin bazı bölümlerde okuyup okuyamayacağı konusuna endişeyle yaklaşılıyordu. Birimimizin, üst yönetimin desteğiyle yaptığı çalışmaların ardından, artık ASÜ’de Veteriner Fakültesi’nden Mühendislik Fakültesi’ne, Turizm Fakültesi’nden Spor Bilimleri Fakültesi’ne kadar hemen hemen tüm okullarında, farklı engel gruplarından öğrenciler eğitimlerine devam ediyor” dedi. Önder İşlek, hâlihazırda iyi durumda olduklarını ancak rehavete kapılmadan daha iyiye ulaşmak adına plan ve projeler geliştirdiklerini de belirtti.

ASÜ’lü öğrencilerin “ASÜ’de Engelli Olmak” konulu konuşmalarının ardından Tekerlekli Sandalye Basketbolu Milli Takımı ve Fenerbahçe Kulübü sporcusu Murat Yazıcı ile B2/B3 Futbol Milli Takımı ve Nilüfer Belediyespor oyunsu Yusuf Özkara, engelli sporlarına ilişkin bilgiler aktardı. Soruların cevaplanmasının ardından online konferans tamamlandı.

 



  • Çarşamba 26.4 ° / 12.1 ° Güneşli
  • Perşembe 28.5 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Cuma 30.2 ° / 15.3 ° Güneşli
  • BIST 100

    9339,59%-0,11
  • DOLAR

    39,45% 0,26
  • EURO

    45,36% -0,27
  • GRAM ALTIN

    4295,26% 0,26
  • Ç. ALTIN

    6927,68% -0,09

Aksaray

18.06.2025

  • İMSAK 03:23
  • GÜNEŞ 05:13
  • ÖĞLE 12:50
  • İKİNDİ 16:44
  • AKŞAM 20:17
  • YATSI 21:59
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri

AKSARAY’DA TURİSTİK YERLERDE FİYAT DENETİMİ!

Aksaray’da İl Hayvanları Koruma Kurulu Toplandı: Sahipsiz Hayvanlar İçin Önemli Kararlar Alındı

Tuz Gölü Ultra Maratonu 22–24 Ağustos 2025 Tarihlerinde Aksaray’da Koşulacak

Ihlara Balon Festivali Ertelendi: Aksaray’da Yas Hâkim

Aksaray’a Yeni Spor Tesisleri Müjdesi: Büyük Yatırımlar Geliyor

ENGELLİ VE ESKİ HÜKÜMLÜLERE YÖNELİK HİBE DESTEKLİ PROJE BAŞVURULARI BAŞLADI

Aksaray’da Sıcak Hava Balonu Kazası: 1 Ölü, 12 Yaralı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2