Akraba Çiftleşmesi Hayvanlarda Da Sakat Doğum Ve Ölüme Neden Oluyor

Akraba Çiftleşmesi Hayvanlarda Da Sakat Doğum Ve Ölüme Neden Oluyor

Akraba Çiftleşmesi Hayvanlarda Da Sakat Doğum Ve Ölüme Neden Oluyor

Aksaray Koyun Keçi Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, insanlar arasında yapılan akraba evliliği sonrası ortaya çıkan sakat doğum ve ölümlerin hayvanlarda da sakatlık ve ölümle sonuçlandığını söyledi.
Hayvancılığın geliştirilmesi, üreticilerin kazanç sağlayabilmeleri için önemli bir uygulama olan sürülere koç katım uygulaması sezonu Türkiye genelindeki hayvancılık sektöründe başladı. Uzmanlar bu dönemin verimli olarak geçirilmesi için birçok uyarılarda bulunurken, özellikle sürüye katılan koçların aynı aileden olmaması konusuna dikkat çekiliyor.
İnsanlardaki akraba evliliğinde oluşan olumsuzlukların aynısının hayvanlarda da yaşandığına dikkat çeken Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, aynı aileden çiftleştirilen hayvanlarda sakat doğumlar ve ölümler oluştuğunu kaydetti. Koç katımına çok dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Aktürk, ?Koç katımı çok önemli. Öncelikle kendi sürümüzden çıkan hayvanları kesinlikle kendimiz kullanmayacağız. Çünkü akrabalık oluşuyor. Seleksiyon yapılması gerekiyor. Yani ırkın kanının kesinlikle değişmesi lazım. Bu nedenle de farklı hayvanların sürülere katılması gerekli. Bu yüzden bizde TİGEM aracılığı ile bunu sağlıyoruz. Akkaraman ve merinos ırklarının en kaliteli koçlarını almaya çalıştık. Hayvanlarda da akraba çiftleşmesinden cılız doğum, küçülmeler, sakat doğum ve yavru atığı ne yazık ki olabiliyor. Biz bunları tabi her zaman söylüyoruz. Ancak bizim vatandaşımız duyduğuna değil gördüğüne inanıyor. O yüzden bunu insanlara aşılamaya çalışıyoruz. Şu anda Aksaray´da da sürülerimize koç katım zamanı başladı? dedi.
"KEŞKE KÜÇÜKBAŞ HAYVANLARDA DA SUNİ TOHUMLAMA OLSA"
Büyükbaş hayvancılıkta uygulanan suni tohumlamanın önemine değinen Başkan Aktürk, küçükbaş hayvancılıkta bu uygulamanın kullanılamadığını değinerek, ?Biz küçükbaş hayvancılığı geliştirmek için üreticilerimize kaliteli koç kullanılması gerektiğini her defasında söylüyoruz. Gönül ister ki, büyükbaş hayvancılıkta olduğu gibi hayvanlarımızı ıslah etmek için suni tohumlama yapılabilsin. Ancak küçükbaş hayvancılıkta suni tohumlama uygulaması ne yazık ki yapılamıyor. Bakanlığımız da bu konuda teşvik veya desteği yok. Bizlerde bununla ilgili bakanlığımız ile sürekli olarak istişare halindeyiz. Şu ana kadar da alınmış bir sonuç yok. Büyükbaş hayvancıkta suni tohumlama çok önemli yerlere geldi ve hayvancılığı da çok önemli yerlere getirdi bu uygulama. 3-5 kilo süt veren inekler 25-30 kilo, 80-100 kilo ağırlığındaki erkek hayvanlarda 350-400 kilo süt veren hayvanlar oluştu. Küçükbaş hayvancılıkta da suni tohumlama uygulamasının yapılması şart. Ancak şu anda böyle bir çalışma yok. Bizlerde kaliteli koçların sürülere katılmasını istiyoruz. Bu yüzden de koç alımına önem gösteriyoruz. Bakanlığımız sağ olsun KOP Projesi ile çok ciddi destekleme veriyor. Bu kapsamda yüzde 80 hibeli koç kampanyası yapıldı. Biz 1 yıl içerisinde 2 bin civarında damızlık koç dağıtımı yaptık. 550 TL´ye TİGEM´den aldığımız en kaliteli koçları üreticilerimize kazandırdık. 20 koyuna bir koç olmak üzere 10 tane birden koç verdiğimiz işletmeler oldu? diye konuştu.



  • Perşembe 28.5 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Cuma 30.2 ° / 15.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 29.6 ° / 15.5 ° Güneşli
  • BIST 100

    9196,13%-1,54
  • DOLAR

    39,53% 0,06
  • EURO

    45,46% 0,36
  • GRAM ALTIN

    4292,05% 0,27
  • Ç. ALTIN

    6942,99% 0,00

Aksaray

19.06.2025

  • İMSAK 03:23
  • GÜNEŞ 05:13
  • ÖĞLE 12:50
  • İKİNDİ 16:44
  • AKŞAM 20:17
  • YATSI 21:59
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri

İŞKUR’dan Aksaray’da 200 Kişilik İstihdam Desteği

NİĞDE BELEDİYE BAŞKANI EMRAH ÖZDEMİR, BASINLA BULUŞTU

Şampiyon sporcudan Vali Kumbuzoğlu’na Ziyaret

TÜBİTAK Türkiye İkincileri Vali Kumbuzoğlu’nu Ziyaret Etti

Prof. Dr. Melihan Ünlü Aksaray Üniversitesini Polonya’da temsil etti

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş’tan Hayırsever Yalçın Kulak’a Teşekkür Plaketi